26. ročník Varnsdorfské Jarní

Ani tahle soutěž se nám v původním termínu nepodařila kvůli počasí odlétat, a proto byla odložena na termín nový 22. 4. 2023. Posuny letošních soutěží nám dost komplikují aktivity nejen klubové, ale i soukromé. Museli jsme proto přeložit i letošní 1. klubové létání v Chřibské. Tentokrát vše vycházelo už od začátku týdne a byla tak velká naděje, že se konečně zbavím těch beden s věcmi a cenami, které doma od března skladuji. Díky všem časoměřičům, kteří si i přes odklad udělali čas a přijeli mi s organizací volňásků pomoct. Doufám, že malá odměna, kterou jsem pro ně měl připravenou, jim přišla vhod 😊. Troufám si říct, že nám tentokrát ti nahoře seslali letos asi nejlepší počasí a tak jsme se mohli těšit na pěkný slunečný i když větrný den.

Přesun termínu ale způsobil, že ani jedno z dětí z mého kroužku nemohlo. Standa Rudinský přijel nakonec se třemi kluky. Bohužel junioři znovu nebyli. Celkově dorazilo 22 soutěžících, kteří po nástupu mohli zahájit soutěž. K letošnímu ročníku jsme po loňských zkušenostech přidali kategorii vystřelovadel, která byla druhou nejčetnější kategorií. Naopak nikdo tentokrát nelétal kategorii gumáků F1G.

Klidné ranní povětří využilo hodně soutěžících pro potřebné seřízení svých modelů a pak už se rozjelo soutěžní létání. Děti pravidelně odlétají jako první kategorii házedel, aby pak měli čas na další větší kategorie. S tím je ale spojené riziko se sílením větru a dlouhými cestami pro modely. Sílící vítr nakonec překračoval 5m/s a tak ti, co neodlétali dopoledne, se docela nachodili.

Protože na letišti bylo kvůli podmáčené přistávací ploše zastaveno létání, probíhal celý sobotní slunný den v pohodě. Náladu nám pokazila jen stížnost ze strany provozovatelů golfového hřiště, kteří si stěžovali, že jim chodíme na hřiště když jsme vyzvedávali své přistávající modely. Vítr totiž v sobotu vál přesně směrem na golf a tak soutěžící s většími modely dohledávali svá éra na golfovém hřišti, nebo dokonce za ním.

Jinak soutěž probíhala dle plánu, snad kromě jednoho vystřelovadla se ani žádný model neztratil, ani nerozbil. Zbývalo jediné, spočítat výsledky a rozdělit ceny. Ty jsem měl sice z domova připravené, ale bylo potřeba je přidělit ke kategoriím, diplomům atd. Při nástupu jsem vyhlásil výsledky, spolu s kolegy jsme rozdali připravené ceny a ukončili tím 26. ročník soutěže volných modelů.

Výsledky všech kategorií a soutěžících jako vždy najdete na výsledovce ZDE a něco málo fotek TADY.

                                                    MP

Napsat komentář