Klubové poježdění, aneb lodičky leteckých modelářů

Je to už 5 let, kdy jsme na popud Petra Skurčáka uspořádali první lodičky na koupališti v Dolním Podluží, a proto si troufám říci, že se už jedná o tradici. Petr tenkrát určitě netušil, co způsobí a s odstupem času musím říci, že to byl dobrý nápad. Každým rokem je účast modelářů větší a dokonce doplněná účastí modelářů z jiných klubů. Potěšilo mě, že si na naší akci našli cestu i lodní modeláři z Ústí nad Labem, Prahy nebo Kladna.

Protože již vloni byla akce poměrně hodně rozsáhlá, požádali jsme letos městský úřad Dolní Podluží o svolení a akci pořádali jako veřejnou. V číslech to letos vypadalo takhle: Akce se zúčastnilo 15 modelářů z našeho varnsdorfského klubu, kteří přivezli své lodičky a lodě – potěšující je, že modelářů bylo letos víc než vloni a hlavě přivezli s sebou i zbrusu nové modely lodí. K nám se přidali další 4 modeláři „přespolní“ a společně jsme prezentovali neuvěřitelných 27 modelů lodí! Kromě plachetnice tu snad bylo zastoupeno vše, dokonce i parním kotlem poháněná loď. Na hladině koupaliště tak mohli diváci vidět modely o velikosti od 15 cm malých koupených lodiček  do 1,2 m velkých lodí Petra Skurčáka nebo Vaška Járy, od pomalých člunů po rychlostní speciály, modely koupené, vytištěné na 3D tiskárně, až po ty ručně stavěné.

A protože jsme modeláři, byla většina modelů stavěných a jen několik málo koupených jako set. Protože byla zima, bylo něco okolo 10 °C a zataženo, přišlo znatelně méně diváků, ale i tak jich odhaduji i s rodinnými příslušníky okolo 30. Kdo měl zájem mohl si některou z lodiček zapůjčit, což využily především děti. Já jsem s letošní akcí maximálně spokojený. Fotky z celé akce najdete na odkaze ZDE. Na koupališti jsme strávili hezké, i když chladné, odpoledne a okolo půl páté jsme se rozjeli do svých domovů.

Díky všem, co jste dorazili.

                                                                                              MP

Napsat komentář