Lodičky 2022

I letos jsme měli v plánu uspořádat setkání leteckých modelářů u vody, a tak v termínu 7. 5. 2022 proběhlo naše, troufám si říct, čím dál oblíbenější ježdění s lodičkami. Konalo se opět na koupališti v Dolním Podluží, kde po rozvolnění byla opět v provozu i místní hospůdka, což přivítala většina účastníků, jak z řad modelářů tak diváků. Koupaliště je v hezkém prostředí a vhodné i svým umístěním, protože je blízko náměstí a turistických tras a dění na něm je tak trochu na očích. Betonový okraj blízko u hladiny je navíc ideální pro vkládání lodí na vodu a co jsme, víc než kdy předtím, letos hodně využili je malé molo, které zasahuje do vodní plochy. Možná to bylo propagací v místním plátku, možná pěkným počasím, které celou sobotu panovalo, ale sešlo se nás opět hodně, jak modelářů tak diváků. Bylo se na co dívat. Sešlo se 16 modelů lodiček, jedno vznášedlo a letos poprvé také malý hydroplán. Standa Rudínský letos představil svůj dokončený a krásný model motorového člunu, který těsně před setkáním testoval.

Novým účastníkem byl Honza Štohanzl s asi největším modelem setkání. Co hodnotím velmi pozitivně, že se řada modelářů nebojí zapůjčit své lodičky přihlížejícím dětem, které si ježdění na vodní hladině rády vyzkouší. A někdy i jejich rodiče. Osobně jsem netrpělivě čekal až Standa odstartuje se svým malým hydroplánem. Přeci jen letadlo je letadlo😊 Pojíždění na start zvládl na jedničku a pak již jen přidal plyn a prcek se odlepil od hladiny a bez větších problémů, díky pilotovi, poletoval nad koupalištěm. Jsem rád, že jsem stihl zdokumentovat a pořídil jsem pár fotek.

Letošní lodičky měly ale i své mouchy. Nějak často se jim nechtělo jet a zůstaly stát někde uprostřed vodní plochy. Přesto, že jsme s sebou měli naší 11 metrovou karbonovou teleskopickou tyč, často jsme museli stojící loď dotlačit jiným modelem blíž ke břehu, dokud jsme na ni tyčí nedosáhli. Úkol to nebyl snadný, protože špičaté přídě lodí vždycky někam sjeli. Námět pro ty, co přemýšlí co si pro příští rok na vodu postavit: potřebovali bychom loď na vyprošťování našich uvízlých modelů z prostředka koupaliště 😊 Nejkurioznější, přesto ale známou nehodu, měl Honza Pecinovský, který svůj člun poháněný leteckou vrtulí zase „udělal“ a model skončil vrtulí pod hladinou. Ani mně se se karamboly nevyhnuly. Po tom, co jsem vyprošťoval jednu lodičku s prázdnou baterií z vody, jsem se se svým 3D tištěným člunem trefil do železného sloupku mola a urazil mu špičku. Završil to nějaký klučina, který s rychlým člunem od Rudy Studeného prorazil díru do mé dřevěné lodě. Takže mě čeká zase oprava ☹ Naše počínání u vody natočil a video nám poskytl pan Košťák. Děkujeme.

Akce se rozhodně povedla, u vody jsme strávili hezké odpoledne a po dvou hodinách čilého ruchu na hladině jsme se začali rozjíždět k domovům.

Zmínka o našem počínání byla zveřejněna i v Děčínském deníku. Ostatní foto najdete tradičně na Rajčeti.

Napsat komentář