Varnsdorfský upoutanec 2019

Je  již tradicí že na začátku prázdnin v týdnu se svátky Cyrila a Metoděje ,pořádá náš klub soutěž upoutaných modelů. V letošním roce bylo na řadě pokračování soubojů „O pohár Tolštejnského panství“ v kategorii UŠ a Varnsdorfský upoutanec  v kategorii SUM a F4B.  V letošním roce se soutěž konala v řadě pořádání  v „ předposlední „obci Tolštejnského panství – Horním Podluží. Napřesrok tak budeme létat poslední ročník . Tyhle závody se ob rok střídají se světovým pohárem konaným pravidelně ve Varnsdorfské kotlině doplněné o soutěž F2B akrobatů.
Jsme rádi že stejně jako každý rok ,i letos přijeli kolegové , kamarádi z Německa

Je  již tradicí, že na začátku prázdnin v týdnu se svátky Cyrila a Metoděje, pořádá náš klub soutěž upoutaných modelů. V letošním roce bylo na řadě pokračování soubojů „O pohár Tolštejnského panství“ v kategorii UŠ a Varnsdorfský upoutanec v kategorii SUM a F4B.  Letos se soutěž konala v řadě pořádání v „předposlední“ obci Tolštejnského panství – Horním Podluží. Napřesrok tak budeme létat poslední ročník. Tyhle závody se ob rok střídají se světovým pohárem konaným pravidelně ve varnsdorfské kotlině doplněné o soutěž F2B akrobatů. Jsme rádi, že stejně jako každý rok, i letos přijeli kolegové, kamarádi z Německa.

7 (3)

Už několik týdnů před zahájením členové klubu pečlivě připravovali vše potřebné k pořádání soutěže. Všem, kteří obětovali svůj čas a s přípravou nebo organizací před i po celých 2,5 dnech konání soutěže, pomáhali patří velké poděkování nejen od vedení klubu, ale bylo prezentováno i zástupci stran soutěžících. Velmi rád proto předávám… Díky našim novým klubovým trikům, bylo na první pohled vidět kolik lidí je zapotřebí k zorganizování takové soutěže, a kdo z pilotů v kruhu je „Varnsdorfák“.

Soutěž proběhla ve sportovním areálu, který nám laskavě zapůjčila obec Horní Podluží. Tráva byla vysekána podle našich požadavků, místa na stany byla rovněž připravena, a tak mohli přijet první soutěžící.

2

Už od čtvrtka 4. 7. se začali sjíždět první závodníci především v kat. UŠ, aby se včas ubytovali a vybalili svá letadla. Kdo chtěl mohl si i zatrénovat. Touto kategorií se závody zahajovaly.

V pátek ráno dorazili poslední soutěžící a od 9.30 začala soutěž UŠ. Soutěžní lety probíhaly až do odpoledních hodin a soutěž závodníkům bohužel komplikoval sílící vítr. Všechna kola se nakonec podařilo odlétat, a tak jsme mohli přistoupit k vyhodnocení a rozdání cen. Byly uděleny tradiční medaile „Vilda“, „měšce Vilda“ a absolutní vítěz získal postavu Vildy na podstavci. Nutno zdůraznit že Jaromír Hoblík  letošní vítěz „O pohár Tolštejnského panství“ v kat. UŠ již má doma celou sbírku „Vildů“. „Tak Vláďo S. toho posledního musíš získat pro náš Varnsdorfský klub!“

Páteční odpoledne, zatímco probíhala jednotlivá soutěžní kola UŠ, bylo vyhrazeno i statickému bodování matek a polomaket. Ve stanu se střídaly všechny přihlášené modely, aby byla rozhodčími ohodnocena jejich maketovost.

3

Sobotní den byl určen pro soutěžní lety kategorií SUM a F4B a první lety byly po deváté hodině ranní zahájeny. Po předešlém dnu a s přihlédnutím k předpovědi počasí – tedy rizikem sílícího větru,  jsme se rozhodli zahájit letový den 1. kolem maket F4B, následované 1. kolem SUM a dát tak soutěžícím šanci využít bezpečí slabého větru. Protože obě kola proběhla poměrně rychle, byla odstartována i 2. kola obou soutěží. Do oběda jsme tak, již za sílícího větru, odlétali dvě kola. To třetí nám tak zbylo na sobotní odpoledne, ale právě kvůli povětrnostním podmínkám ho odlétala jen část soutěžících. Především makety F4B, po zvážení všech rizik, se rozhodli piloti „nechat na zemi“.

V předstihu oproti plánu jsme tak závody ukončili, předali výsledky našim kolegyním do „výpočetního střediska“ ke zpracování a následně mohli vyhlásit nástup a vyhlášení vítězů. Byly rozdány diplomy, poháry a drobné ceny.

Nejlepší umístění z našich závodníků dosáhli:

3. místo Vláda Svoboda

3. místo Albert Svoboda – žáci

4. místo Petr Skurčák ml – žáci

SUM

2. místo Jára David

3. místo Petr Skurčák ml

4. místo Ondřej Motl

F4B

2. místo Petr Skurčák

prázdný řádek

Kompletní výsledky můžete shlédnout ZDE a ZDE. Kompletní fotogalerii je možné prohlédnout ZDE.

4

Soutěž přinesla řadu pěkných soutěžních letů. Mnohdy to byl, hlavně u modelů se slabšími motory, velký boj s větrem. Žádná z kategorií se bohužel neobešla bez havárií, což nás mrzí nejvíce. Trochu nás potrápili neukáznění diváci, volně pobíhající psi, to vše v kombinaci s nataženými dráty…

Celkově ale soutěž hodnotím jako vydařenou, organizačně vše probíhalo jak jsme si naplánovali, jen soutěžících je rok od roku tak nějak méně. Vyhlašování výsledků všech kategorií se zúčastnil a ceny předával také pan starosta Petr Hoření. Po celý průběh závodů se o naše stravování vzorně starala místní hospůdka.

Ceny do soutěže pomohli našemu klubu sponzorovat obec Horní Podluží a město Varnsdorf. Děkujeme.

prázdný řádek

Miroslav Procházka

předseda klubu