Varnsdorfský upoutanec – MČR upoutaných modelů F4B a SUM  2024

15. ročník Varnsdorfského upoutance jsme naplánovali na obvyklý termín víkendu 6. a 7. července. Každý sudý rok je jeho součástí také mistrovství České republiky upoutaných maket a polomaket kategorie F4B a SUM. Součástí Varnsdorfského upoutance je vždy ještě soutěž O pohár Tolštejnského panství v kategorii UŠ. Tím pádem nás o tomto víkendu čekalo odlétání třech soutěží a spousta práce.
Po intenzivních přípravách, které měl na starosti Petr Skurčák a Miroslav Procházka, proběhla za účasti členů varnsdorfského klubu příprava fotbalového hřiště pro pořádání soutěže upoutaných modelů. Byly postaveny stany, vybudováno zázemí – kdo někdy soutěž připravoval, ví kolik je potřeba věcí navozit. Trávník jsme měli vyřešený rychle, protože varnsdorfští fotbalisté disponují umělým trávníkem, takže jsme natáhli středový kruh, instalovali větrný pytel a plocha byla hotová. V pátek před víkendem jsme měli už v 18 hod. hotovo a tak zbyl nějaký ten čas i na letový trénink. Naštěstí máme v klubu stále dost ochotných členů pomoci při takových akcích a jsme rádi, že se na ně můžeme spolehnout.

Sobota 6.7

Sobotní soutěžní den začal už v 8hodin ráno, čekalo nás hodně práce s registrací soutěžících. Bylo v plánu odlétat všechna tři kola akrobatů UŠ a zvládnout i statiku maket F4B a polomaket SUM.
Na pohár Tolštejnského panství se zaregistrovalo 15 soutěžících, byli to nejen známé tváře ale i několik nováčků, všechno dospěláci. Náš varnsdorfský klub reprezentovali 4 soutěžící, z aktivní mládeže se nikdo nezúčastnil. Do soutěžního klání nastoupil i jeden německý modelář ze sousedního Sebnitz, který jezdí pravidelně.
Dvě kola jsme stihli odlétat do oběda i s vystřídáním bodovačů, kterými byli Ruda Studený, Pavel Tomanec, Miroslav Martiny, Václav Šťastný a předběžná výsledovka slibovala velmi zajímavé poslední kolo. Všichni Varnsdorfští byli v první polovině soutěžního pole. Měli jsme šanci na bednu, jen to udržet!
Na startovní pořadí a bezpečnostní tahové zkoušky pečlivě dohlíželi Stanislav Rudinský a Pavel Lupoměský a i díky nim měla soutěž hladký průběh. Protože celý den pražilo slunce a hodně foukalo, byly lety celkem nevyspytatelné a i ostříleným borcům se sem tam nějaký obrat nepovedl nebo je sfoukl vítr. Sami jsme se na konci závodů divili že vlastně nikdo nic nerozbil a to je vždycky fajn.

Mezi modely byli nejvíce zastoupeny Gargamaxy od Jaromíra Hoblíka, s modelem vlastní konstrukce létal Petr Skurčák a objevila se i horká novinka kterou připravil Václav Janko s RC Factory, EPP upoutaný model Flash CL postavený ze stavebnice. Ve Varnsdorfu měl vlastně premiéru. Do bojů o stupně vítězů sice nezasáhl,ale obdivuhodně si poradil s panující větrem a rozhodně zaujal přítomné modeláře. Jeden exemplář nám byl věnován i do soutěže – děkujeme.
Třetí a poslední kolo bylo rozhodující a hodně zamíchalo pořadím. Jak se u nás říká „za větru se vyhrávají závody“. Pořadí na prvních místech zásadně ovlivnila příhoda Jaromíra Hoblíka, kterému při posledním obratu upadlo kolečko z podvozku jeho Gargamaxe a to dle pravidel znamená nulu za obrat. A právě chybějící body zamíchaly s pořadím na prvních třech místech.
Po škrtání nejhoršího výsledku skončil na třetím místě Jaromír Hoblík LMK Rakovník s počtem bodů 319,5 za ním na místě druhém Miroslav Dvořáček LMK Třebíč také s Gargamaxem a se ziskem 320 bodů a vítězem se stal Miroslav Procházka z LMK Varnsdorf se svým upraveným Gargamaxem a počtem bodů 326. No bylo to těsné ….

Zatímco probíhali soutěžní lety UŠ hodnotili bodovači Radim Hoblík, Josef Kubeš a Miroslav Martiny statiku obou maketářských kategorií, tak aby vše bylo hotové a připravené na nedělní soutěžní lety. Co by to bylo ale za závody bez přátelského posezení a bez probrání všeho důležitého okolo modelů a života. Bylo to fajn a rozcházeli jsme se k půlnoci. Kamarádi ještě doporučili Jaromírovi aby si zkontroloval dotažení koleček u svého modelu SUM na zítřejši lety MČR. No kamarádi 😊

Neděle 7.6.

Úkolem nedělního dne bylo odlétat všechna soutěžní kola MČR F4B a SUM. Opět jsme tedy začali brzo ráno a po deváté hodině byl zahájen první soutěžní let. Létalo se vždy kolo SUM a kolo F4B. Na rozdíl od soboty byla neděle zamračená, chladnější a foukal jen velmi mírný vítr. Pro létání ideální podmínky. Na bodování letové části dohlíželi Josef Kubeš, Miroslav Martiny, Radim Hoblík a Miroslav Dvořáček. Soutěž SUM létalo osm soutěžících.

Nejhezčí lety v kategorii SUM od začátku předváděli Jaromír a Richard Hoblíci s Jakem 54 a Grummanem FM-2 Wildcat, těsně následováni celkově třetím Vladimírem Novotným s polomaketou Airacobra P400. Tito tři nakonec ve stejném pořadí obsadili i stupně vítězů. Mistrem Republiky v kategorii SUM se tedy stal Jaromír Hoblík z Rakovníka se součtem bodů 3067.

Přesto že letové podmínky byli v neděli lepší než předchozí den, nevyhnuli se nám některé karamboly. Václav Janko skončil se svým modelem Zero po přistání na zádech a stejně tak já při mezipřistání se svou Lavočkou LA -7.

Polední pauzu nám vyplnila prudká dešťová přeháňka, kdy jsme museli držet stany aby neodletěly. Modely jsme naštěstí stihli schovat. Déšť se ale přehnal a my jsme mohli pokračovat v soutěžních letech.

V kategorii F4B bylo přihlášeno 6 soutěžících, jen škoda že s již nám známými modely. Výjimkou byl Václav Janko, který po loňských potížích opět přivezl své Aero A-200. Ani letos se mu ale nedařilo protože měl problémy s motorem. Ve druhém letu ještě svůj model převrátil na záda, ale mohl pokračovat a soutěž statečně dolétal. Také našemu zástupci v F4B se smůla nevyhnula když v prvním letu Petr Skurčák nenastartoval motor a zapsal 0 bodů. Ty se naštěstí nakonec škrtaly. Po oba dva dny se o data celé soutěže pečlivě starali kolegyně Helena Skurčáková a Dana Sluková, které po třetí hodině odpolední zaveleli  „spočítáno, můžeme to vyhlásit

I o Mistru české republiky F4B 2024 bylo tedy rozhodnuto. Stal se jím kladenský Václav Šťastný s modelem Fokker D-VIII s počtem 2000 bodů, jen o 37 bodů z ním skončil na druhém místě varnsdorfský Petr Skurčák s maketou Jakovlev UT- 1. Třetí místo, stejně jako v sumkách obsadil kladenský Vladimír Novotný s modelem Aero C-104 a 1863 body.

15. ročník Varnsdorfského upoutance i s MČR jsme zase zvládli. Rádi jsme se potkali se všemi dnes již vzácně zapálenými modeláři létajícími v kruhu. „Kamarádi, těšíme se na další ročník“

Celá tahle dvoudenní akce by se ale nepodařila bez všech dobrovolníků z Varndorfského klubu kteří akci připravili a zorganizovali, bez bodovačů kteří k nám přijeli i z daleka a jsme rádi i za docela hojný počet soutěžících. Všem díky moc.

Protože to není ale jen o lidech, i peníze jsou potřeba, celá akce se pořádala za finanční podpory města Varnsdorf a za finanční podpory konání MČR F4B a SUM od Svazu modelářů ČR.
Všem sponzorům za jejich podporu děkujeme.

Fotografie z celé akce najdete TADY.
Kompletní výsledkovou listinu kategorie F4B a SUM najdete uloženou ZDE.
Kompetní výsledkovou listinu kategorie UŠ najdete uloženou ZDE


Miroslav Procházka, předseda LMK Varnsdorf

Napsat komentář