Klubové setkání, 75 let LMK Varnsdorf

V letošním roce je to 75 let kdy byl ve Varnsdorfu založen první modelářský kroužek ¾ století se tedy ve Varnsdorfu a okolí modelaří. Protože se nám výročí 70 let nepodařilo zorganizovat, bylo o to důležitější letošní výročí uspořádat.

Rozhodnutí padlo na setkání na našem klubovém letišti a termín byl stanoven na víkend 8-9.6.2024.

Od začátku jsme plánovali akci s přespáním kdo chtěl a přípravy zázemí už v pátek odpoledne.

Bohužel ne všechno šlo podle plánu a první složitost přišla pár dní před zahájením. Na hangáru na letišti byla zahájena oprava střechy a s tím spojený pohyb střechařů, aut, materiálu. Protože to všechno bylo v blízkosti naší maringotky stáli jsme před rozhodnutím co s naším víkendem. Ale pozvánky už byly rozeslány a předpověď hlásila pěkné počasí, proto jsme zavrhli změnu termínu pořádání a začali hledat cestu jak se s celou situací vypořádat. Po dlouhé debatě nakonec zvítězil návrh „posunout naše zázemí blíže k příjezdové cestě a dále od hangáru“, ale bohužel také dále od maringotky. Kdyby jsme na začátku věděli že se to celé povede, bylo by rozhodování jednodušší.

Pořádání celé akce si vzal nastarosti Petr Skurčák, který měl ale také nejvíc práce se změnami které jsme museli udělat. Vítek Friml, pilot a člen našeho klubu, ale také dvorní zahradník letištní plochy nám dodatečně posekal nově vytyčenou plochu a tak jsme mohli od středy pomalu navážet hodně věcí na akci. Většina věcí byla na letiště dovezena do pátku a tak mohla první parta začít připravovat naše modelářské zázemí.

Původně  jsme se dohodli, že hlavní stan postavíme až v sobotu až se sejde potřebný počet modelářů, což jsme odhadovali někdy po poledni. Už ráno v 10 hodin nás tam ale bylo dostatek abychom stan postavili.

Jakmile se začali modeláři sjíždět bylo rychle všechno postaveno, zapojena centrála, jídla a pití bylo rovněž dostatek a akce byla připravena na zahájení.

Pozváni byli i kolegové z jiných modelářských klubů se kterými se pravidelně setkáváme a hlavně kluci z Vilémova se kterými se podílíme na organizacích našich akcí, soutěží a tábora. Sešlo se to pěkně, protože Vilémovští v letošním roce slaví 40 let svého klubu a jsem moc rád že dorazili. Postupně přijížděli další modeláři, kdo chtěl nocovat stavěl stany, přístřešky nebo karavana a stání se plnilo.

Jak jsem se už zmínil tak plocha letiště byla perfektně upravená, dokonce ji Vítek ještě jednou v sobotu zastřihl, tak abychom mohli bezpečně startovat a přistávat – Vítku děkujeme 🙏.

Vítr vál téměř kolmo na plochu o síle okolo 5-6ti m/s, což bylo víc než jsme si přáli a nikomu se moc do vzduchu nechtělo. Zkompletoval jsem proto svého akrobata a připravoval se do vzduchu. Rozpětí 2,3 m a 7 kg váhy bylo i v těchto podmínkách bylo létatelných a tak po zkoušce motoru vyrazila EXRA kolmo vzhůru. Osmělili se i další piloti a postupně do větrného nebe vypouštěli své modely, i když jen na chvíli, když zjistili, že je to na model moc, „nebo na pilota“? 😊 Při přistání  jsem ale i s velkým modelem EXTRY pocítil sílu bočního větru a nálet na přistání musel opakovat .

Hlavní stan se plnil modeláři, kteří diskutovali ovšem co jen lze, od modelů přes rodinu až k politice a po očku sledovali poletující kolegy. Všichni se těšili na dmychadlové modely z rodiny Tesařů, které přivezl Filip a jeho  bratr a které byli velmi pěkně navržené a zpracované. V průběhu dne tak proletěli oblohou MIG 29, SU-57,SU-37, MIG 23, L39 Albatros a P51 Mustang se Spitfirem, všechno modely z EPP nebo plystyrenu a velmi pěknou povrchovou úpravou. Filip Tesař nás navnadil přípravou na noční let se svým modelem Nightvision kompletně osvíceným led pásky. Někteří modeláři nakonec, ale ve větrném počasí neodstartovali, to ale nebyl případ Ondry a Petra Skurčákových s modelem Lagata, který jakoby vítr nevnímal. Standa Rudinský sice vyzkoušel gumicuk a svůj model Lucka a následně svůj model retro větroně ŠK 38 Komár, ale vítr byl na tyhle era opravdu moc silný. Ani já jsem si moc nezáletal s novým modelem Django 100“ a po dvou nastoupáních jsem raději přistál. Kluci z Vilémova vybalili své volňásky. Házedla a vystřelovadla šla do vzduchu ale vítr je zanášel hodně daleko. Klukům to moc nevadilo a pár letů si dali. Vilémovský Petr Blaschka se pak přidal k odvážlivcům a bezpečně provětral svého EPP akrobata Katana. Z větroňářů předvedl své modely Zdeněk Gros, které jistě vodil ve výškách po obloze. Mezi EPP stroji se objevil i dvouplošník Ultimate Zdeňka Matuška který s ním hodně létá a má ho v ruce. Protože i výkonově měl své letadlo vybavené oslovil jsem ho jestli by nechtěl vyvlekat mého malého EPP větroně. Už to vypadalo že nepoletím, když jsem po zapnutí rádia zjistil že nemám správně nastavený přijímač (holt jsem si ho doma nepřipravil). Času ale bylo dost abych potřené nastavení v klidu provedl a mohl s větroněm do vzduchu.

Rozhodli jsme se pro start ze země, což jsem ještě nikdy nezkoušel, ale ukecali mě.  Zdenek se rozjel a šup, můj 60cm větroň byl ve vzduchu a vlál za jeho dvouplošníkem , který se následně taky odlepil od země.

Několik startů jsme udělali ale boj s větrem nám lety komplikoval.

S přibývajícím časem měl vítr polevovat, což se bohužel nestalo a tak bylo letových ukázek méně. Vůbec to ale nevadilo. Účastníci měli čas prodiskutovat vše potřebné a zajímavé . Co jsem se tak zúčastnil tak diskusí o letadlech a létání bylo nejvíc. Zajímavé  téma probírali Petr Skurčák a Zdenek Matušek a to válečné betonové bunkry. Bylo vidět že  o bunkrech Zdenek hodně ví. I k tomu jsou naše setkávání určeny, člověk se o svých kamarádech a kolezích dozví zase něco nového. V oblasti zájmu po celý den byla detonační MK 17 Petra Skurčáka, kterou my starší známe ze svého mládí a mnoho z nás od něho dostalo přes prsty. Zájemci si tak mohly vyzkoušet co znamená ručně nastartovat takovýto motor a jeho hlučnost. Vlastně jsme měli připravený ještě jeden motor a to tryskový „ rouru“. Vlastníkem je Zdenek Matušek. Všichni jsme se těšili na její nastartování a hluk který vydává. Bohužel jak to někdy bývá ne všechna technika funguje když chcete a tak se rozhodla i tahle „roura“. Nenastartovala, nehučela .. ☹. ( odbočka – „Zdenek to ale nevzdal a předvedl nám ji o několik dní později v chodu na našem klubovém létání – úžasný zážitek“). Aby si zlepšil náladu zalétal několik letů se svým novým Funcubem.

Do odpoledního programu jsme měli připravenu ještě jednu akci. Petr navrhl vyhodnotit nejstarší aktivní členy našeho klubu. Měli jsme připravená klubová trika s vtipným nápisem na zádech, který říkal „Jsem letecký modelář. Očekávejte turbulence“. Mezi oceněné byli radou klubu vybráni: Eugen Belo, Zdenek Matušek, Miroslav Tesař, Karel Polách, Pavel Chlán a Petr a Pavel Tomancovi. Ti co se dostavili obdrželi tato speciální trika a velký potlesk od všech účastníků. Standa Rudinský navrhl a připravil ještě jeden upomínkový ale praktický předmět. Vyrobili jsme podle jeho návrhu otvíráky na lahve ve tvaru profilu křídla s nápisem LMK Varnsdorf. Ten dostali nejen naši nejstarší ale i ostatní účastníci našeho setkání. Stando děkujeme .

Přiblížila se podvečerní hodina a konečně začala síla větru slábnout a začalo se více létat a to až do tmy. Stejně tak nastal čas připravit grilování, opékání, zkrátka oheň. Nakoupeného masa bylo dost a tak měl hlavní grilovač Vašek Cerman a Pavel Lupoměský plné ruce práce. Ogrilovali jsme vše co měli, opekli vše co kdo přinesl a to všechno snědli, moc nám chutnalo.
Posezení, diskuse, jídlo a  pití se protáhlo až do jedné hodiny ranní kdy odcházeli do svých stanů, aut a karavanů poslední vytrvalci. Když se setmělo dodržel Filip Tesař svůj slib a předvedl nám noční let. Myslím že nebylo nikoho kdo by nezpozornil a model nesledoval. Když s modelem bezpečně přistál sklidil zasloužený potlesk.

Nedělní ráno nás přivítalo krásným slunným počasím a bezvětřím , což někteří využili k rannímu polétání a se svými modely provedli pár startů. Mezi tím i ostatní vstali, vyšli ze svých nočních  příbytků a společně jsme se pustili do balení, úklidu, bourání stanů a přípravu na odjezd. Po desáté hodině bylo sbaleno a postupně jsme začali rozjíždět ke svým domovům.

Hodnotit akci nemohu jinak než pozitivně. I od kolegů modelářů jsem obdržel komentáře že se jim líbilo. Jasně, vždycky se dá udělat něco líp a i my máme několik bodů na další oslavu….

…třeba až nám bude 100 let

Díky všem co jste dorazili, Petrovi Skurčákovi za zorganizování a také všem co jste nám pomohli akci uskutečnit.

Přeji klubu hodně dalších aktivních let, jeho členům mnoho bezpečných startů a přistání, sportovních úspěchů a hodně hodin ve vzduchu.

Fotky z akce jsou jako vždy na Rajčeti – galerie je zde

Přikládám i odkaz na Vilémovské stránky  https://www.lmk-vilemov.cz/

Miroslav Procházka, předseda LMK Varnsdorf   

Napsat komentář