Letečtí modeláři a jejich lodičky

P1010289

V květnu letošního roku jsme se rozhodli naplánovat a uskutečnit klubové setkání, trochu jiné něž jak jsme zvyklí spojené s letadly .
Naplánovali jsme akci „ Lodě leteckých modelářů“ a tak jsme se 11.5. 2019 sešli na koupališti v Dolním Podluží.
Každý správný letecký modelář má přece doma lodičku , tak proč ne ….

V květnu letošního roku jsme se rozhodli naplánovat a uskutečnit klubové setkání, trochu jiné něž jak jsme zvyklí spojené s letadly. Naplánovali jsme akci „Lodě leteckých modelářů“ a tak jsme se 11. 5. 2019 sešli na koupališti v Dolním Podluží. Každý správný letecký modelář má přece doma lodičku, tak proč ne ….

20190710_124101

Počasí na toto odpoledne nevěstilo nic dobrého a tak jsem s obavami sledoval předpověď počasí. Nakonec meteorologové předpověděli na sobotní odpoledne ustávání srážek, tak jsem jim prostě jednou věřil, akci nezrušil, a na koupaliště na smluvený čas vyrazil. Cestou jsem vyřídil několik telefonů od váhavých kolegů, zda akce platí a pokračoval na místo s tím, že se tam potkáme. Počasí nakonec podle předpovědi opravdu vyšlo – tedy hlavně nepršelo. A jak jsem se na místě přesvědčil nebyl jsem zdaleka sám, kdo předpovědi věřil. Sešlo se nás na koupališti víc, než jsem očekával. Až mi hlavou proběhla myšlenka jestli jsme opravdu klub leteckých modelářů.

20190710_124806

Kromě leteckých modelářů dorazil i Jiří K. se svým synem, jediní lodní modeláři v našem klubu a dokonce i několik návštěvníků s lodičkami. K vidění bylo všechno možné od volných modelů třídy 500, přes leteckými vrtulemi poháněná plavidla, sportovní i vojenské lodě, 3D tištěné, nebo kupované až po spalovací motorovou jachtu Vaška J. Řízení lodiček si vyzkoušeli manželky modelářů i mladí modeláři, kteří se přijeli také podívat a lodě neměli.

Jezdili jsme celé 3 hodiny a nouze nebyla ani o nehody: Honza P. svou loď převrhl a rozběhla se záchranná akce za pomoci ostatních plavidel, nakonec loď dopravil ke břehu 11 metrovou uhlíkovou tyčí, kterou s sebou pro jistotu vzal Eugen.B. Občas nějaká ta lodička neposlouchala a po marných pokusech řízení musela být vyzvednuta. Jarda C. napasoval svou loď pod traverzový překlad, který zbyl nad vodou po nějaké stavbě a měl hodně práce s jejím vyproštěním. Do vody se kvůli chladnu nikomu nechtělo.

20190710_124437

Ani mě se potíže nevyhnuly, po tom co jsem ulomil kormidlo na svém 3D tištěném člunu, napral to do mé druhé dřevěné lodi Jarda C. se svým dvoutrupým člunem a udělal mi v trupu dvě díry! Pásek izolepy to ale spravil a jezdilo se dál.

Nezbývá mi než celou akci zhodnotit velmi kladně a myslím, že nic nebrání tomu abychom ji zopakovali. Bohužel, protože modeláři přicházeli a odcházeli v průběhu celého odpoledne, nepodařilo se nám udělat společné lodní foto. Tak snad příště …

Obrázky z akce najdete ZDE.

prázdný řádek

Miroslav Procházka

předseda klubu