Poslední letošní UŠka

Sobota 7. 10. 2023 byla termínem konání letošní poslední soutěže kategorie UŠ. Z našeho klubu se zúčastnili Jarda Brož, Vláďa Svoboda a já, Mirek Procházka. Mou motivací, kromě jiného, byla chybějící poslední soutěž, abych mohl být zapsán do celoročního žebříčku. Přesto, že počasí slibovalo v předpovědi hodně větrno, přijeli jsme z našeho klubu všichni. Jarda s Vláďou trochu se zpožděním, ale dorazili. Registrace soutěžících nám odhalila účast i Jaromíra Hoblíka, který se dobře zotavuje po úrazu a usoudil, že to dá. Losování startovního pořadí mi přidělilo číslo 2, kluci měli 11 (Jarda) a 14 (Vláďa). Jak se později ukázalo, nízké startovní číslo bylo tentokrát výhodou.

Krátce po půl desáté byla soutěž zahájena. Celkem soutěžilo 14 soutěžících, z toho 5 žáků. 15. přihlášený Jan Šindelka rozbil svůj model ještě před závodem a nenastoupil. Ujal se ale důležité role startéra. Mezi obvyklými soutěžícími se objevil i Václav Janko se svou novou polomaketou ZERO. Bystrý čtenář si asi řekne, co dělala SUMka mezi UŠkami. Ano, Václav nastoupil do soutěže s polomaketou (nebyl sám, kdo neměl akrobata). Do 12 hodin jsme měli odlétaná 2 kola a už ve 2. kole se začala naplňovat předpověď sílícího větru. To byla ta chvíle, kdy jsem byl rád za startovní číslo 2! Mezi druhým a třetím kolem byl pro soutěžící připravený výborný guláš a malé občerstvení od jedné z maminek. Myslím že nic nezbylo. V prvním kole se nakonec nepovedlo odstartovat Václavu Špatnému, když nenatočil motor a podobně dopadl v druhém kole Václav Janko, kterému po obletu asi dvou okruhů motor chcípnul.

Vítr 6-8m/s  nakonec ve třetím kole znamenal, že někteří soutěžící ke třetímu letu nenastoupili a je pravda že poslední soutěžící 3. kola měli co dělat aby odlétali. I přesto ale nedošlo k žádnému zničení modelu a to je vždycky dobře. Vyhlášení výsledků si pro nás pořadatel Václav Betka připravil speciální. Především pro děti zajistil hodnotné ceny, ale i my dospěláci jsme dostali každý něco na památku. Celý soutěžní den pak zakončil i vyhlášením celoročního žebříčku žáků a seniorů. Na rozloučenou ještě každý soutěžící dostal kousek čokoládového dortu. Sladké zakončení soutěže.😊

No a jak to celé dopadlo? Mě se podařilo přelétat Jardu Brože i Vláďu Svobodu a získal jsem 3. místo za Mírou Dvořáčkem a vítězem Jaromírem Hoblíkem. V ročním žebříčku jsme na stupně nedosáhli. Kompletní výsledky najdete ZDE a fotky z akce tradičně na Rajčeti TADY.

Účkařská sezona 2023 je za námi, ale pokud vím, tak se Jarda Brož připravuje na účka halová.

                                                                                         MP

Napsat komentář