MČR volných halových modelů F1N, A6, P3

Po roční odmlce jsme se letos zúčastnili halového mistrovství ČR konaného ve sportovní hale v Děčíně. Organizace i tentokrát byla pod taktovkou Víti Privary a Světluše Hochwalderové z DDM Děčín a zabrala oba víkendové dny 10. a 11. 6. 2023. Na sobotu bylo naplánováno létání házedel F1N a na neděli pak „gumáčky“ A6 a P3. Naše účast byla takřka ve standardním obsazení Eugen Belo, Pavel Formánek, já a se mnou kluci z kroužku Matěj Kapias a na poslední chvíli se přihlásil i Michal Sochalský. Standa Rudinský pro vytížení nakonec účast odřekl.

Házedel F1N jsem se za náš klub zúčastnil jen já. Celkově soutěžilo 27 soutěžících. Můj plán zalétat a soutěžit s novými házedly ale vůbec nevyšel. Nedařilo se mi, hodně jsem toho i rozbil a s časem 89,5 jsem skončil na 12. místě. Na špičce soutěžního pole se tradičně udržovala známá jména s kompozitovými házedly, ale jak bylo vidět i s polskými házedly se daly nalétat časy přes 35 sekund. O mistrovský titul mezi sebou bojovali Jirka Tůma a Jirka Mihulka z ústeckých klubů. Titul mistra republiky nakonec vylétal Jirka Tůma s celkovým časem 139,6s. Konec soutěže byl v 17:00, a protože byla hala rezervovaná pro trénink gumáčků, využil jsem toho a provedl několik zkušebních letů s P3, kterou jsem nově pro soutěž postavil a měl v plánu s ní i soutěžit.

V neděli ráno v 8:00 jsme byli zpět v hale a sotva jsme s klukama vybalili éra a zázemí, dorazili Eugen s Pavlem. Chvilku po nás i vilémovští. Kluci si vyzkoušeli každý alespoň jeden let a soutěž mohla začít.

Na gumáčky přijelo méně soutěžících než na házedla, celkem 19, z toho 7 nás létalo kat. P3, zbytek A6. Tradiční výzvou pro nás byli vilémovští kolegové, kteří byli vyzbrojeni zbrusu novými A6 a novou gumou. Soutěž byla zahájena okolo 10. hodiny. V každém kole museli všichni soutěžící odlétat 1 start, ti co létali P3 tak i tenhle 1 start. V prostoru haly se tak prolínaly lety obou kategorií  a nebylo výjimkou zavisení na některé části konstrukce. Největší stres jsme měli v prvním kole, kdy Michalovi Sochalskému 4x po sobě zůstalo letadlo na konstrukci a let jsme tak absolvovali v posledních minutách a znovu jen za 1:23. Michal, protože musel odjet dříve, létal v každém kole 2 starty. Matěj v mladších žácích naopak od prvního letu zahájil velmi pěkné časy, které dokázal zopakovat a zbytky letových kol si pak hrál na mobilu – žádný stres. 😊

Evžen Belo zahájil, a kromě jednoho startu po celou dobu soutěže, přelétával časy 5 minut. Pavlovi Formánkovi se dařilo méně především v druhé části soutěžních letů. Několikrát se mu, stejně jako mě, podařilo tyčí let modelu zkrátit nežli model v letu opravit. Několikrát jsme během soutěže zachraňovali modely, které zalétly za konstrukci světel a nebyly vůbec vidět. Dvakrát se nám to podařilo bez poškození, jedenkrát bohužel ne. Tohle je bohužel velký nedostatek děčínské haly. Je spíš dílem štěstí zpoza světel model, který nevidíte, vytáhnout.

Po očku jsme sledovali žákovskou konkurenci z Vilémova a Děčína a když Michal nalétal časy přes 4 minuty vypadalo to velmi nadějně, stejně tak jako u Matěje s časy 3:45. Já jsem v mezičase odlétával soutěžní lety P3 a postupně zvyšoval letové časy z 6 min až na 7:58. Jak se ale říká, když se moc chce, tak to většinou nejde. Poslední dva lety jsem hodně pokazil. Pavlovi se v prvních letech s jeho P3 opět moc nedařilo, když však svůj model seřídil, šly výkony nahoru. Nakonec mě přelétal o 22 sekund a obsadil 5. místo. Mistrem republiky v kategorii P3 se stal Zdeněk Cinert z LMK Kladno s pro mě úžasným0 časem 20:03.

V kategorii A6 jsem to ale Pavlovi vrátil a o 2s jsem přelétal já jeho. Evžen skončil 5., já 6. a Pavel 7. Co se nám dospělým nepodařilo, povedlo se našim klukům. Matěj v mladších žácích získal 1. místo a Michal ve starších také porazil soupeře a vylétal rovněž zvítězil. I v A6 nakonec zvítězil Zdeněk Cinert se součtem časů 13:50.

Účast na MČR halových modelů se nám tak vydařila a především v gumáčcích jsme dosáhli velmi pěkných umístění. Kompletní výsledovku najdete ZDE.

Napsat komentář