Bylo nás vidět!

A to hnedka 2x.
Měsíc květen je pro nás prostě lodičkový měsíc. I letos nás totiž čekaly dvě veřejné akce, kde jsme mohli prezentovat náš klub, a to je důležité. Nejenom létání na louce nebo na letišti patří do naší činnosti.

Obě akce se konaly u rybníku Mašíňák ve Varnsdorfu a to 20. května Sraz veteránů a o týden později 27. května Den dětí. Obě akce pro nás byly hodně podobné, Den dětí byl logicky více zaměřený na děcka. Supr bylo, že po oba termíny vyšlo počasí a bylo fakt pěkně, včetně příznivého větru. Myslím, že teplo a slunečno přivítali všichni a nejen my modeláři.

Na sraz veteránů jsme byli naším členem a jedním z organizátorů Vaškem Járou požádáni o účast a doplnění programu. Oslovil jsem proto členy našeho klubu a dal dohromady partu lidí, kteří neměli problém přijet a předvést svou lodičku, nebo model letadla. Lodě klaply bez sebemenších potíží a sešlo se hodně modelářů, někteří i se svými novými modely. S letadly to bylo trochu horší, kdy z domluvených 4 pilotů jsme zůstali jen já a Jarda Krejčí. Ještě, že se k nám neplánovaně přidal Karel Polách se svým FunCubem. A měli jsme nakonec i pilota z řad dětí z modelářského kroužku. Byl jím Matěj Kapias, který předvedl v letu jednoduchý EPP model Step One. Letadla a lodičky vyplňovaly program srazu od 10 hodin do odpoledních 17. Na rybníce se střídaly modely všech kategorií a pro zájemce byly k dispozici lodičky na zapůjčení. Naše počínání bylo přerušeno plánovaným seskokem 3 parašutistů, nebo lépe řečeno 2 parašutistů a jedné parašutistky, kteří se naprosto bez problémů trefili na určené místu seskoku, které bylo pro tyto účely a pro létání našich modelů vyčleněno. Byli jsme rádi, že seskok dopadl. Pro jistotu jsme měli na starosti pramici pro případ, že by doskok skončil ve vodě a byla by potřeba záchrana. Naštěstí nebyla 😊 „uf“…

No ale když byla k dispozici ta pramička, odhodlal jsem se do vzduchu s EPP hydroplánem, který z vody ještě nestartoval a důvodem bylo právě problematické vylovení v případě havárie. Vítr byl příznivý a tak jsem šel do vzduchu. První start nebyl úplně ono, moc jsem tahal, ale let byl bez problémů. Nastal okamžik přistání a několik cvičných náletů s přiblížením k hladině. Přistání se nakonec povedlo a to i s dojezdem modelu ke břehu. Druhé „uf“. Jarda mezitím proháněl svého akrobata a tak letos bylo i na obloze co k vidění. Vždyť jsme letečtí modeláři. Navnaděný prvním startem jsem se odhodlal ještě k jednomu. Vyzbrojený zkušenostmi z prvního letu jsem při startu tolik netahal. Vlastně vůbec a jen přidával plyn. Start proběhl na 1, let také bez problémů, no a jdeme na přistání. Opět několik náletů s přiblížením a nakonec přistání. To ale skončilo převrácením modelu přes čumák na záda. ☹ Nejspíš jsem měl malou rychlost, přihlížející říkali že vítr. Už jsem se viděl v té pramičce na plavbě pro model. Nakonec to vyřešil opět vítr. Převrátil model zpět na plováky a pramice tak mohla zůstat u mola. Jenže jak se pórovité EPP za tu chvíli nasáklo vodou, byl model těžký a plul s křídlem ve vodě. No byl jsem rád, že nakonec vítr s drobnou pomocí vrtule dotlačil letadlo ke břehu. Zbytek dne už jsem jen sušil. V plánu byla o týden později druhá akce na tom samém místě, tak bude šance model znovu vyzkoušet.

Snad je to pěkným počasím, ale i o týden později se nás tentokrát na Den dětí sešlo u rybníka opět hodně a byli jsme připraveni pokrýt plánovaný program. Ten byl rozvržený od 9 do 13 hodin, a protože šlo o dětský den, měl jsem pro děti navíc připravené lepení házedel, které si pak odnesly domů. Tedy pokud si ho do té doby nerozlámaly. Týden před akcí mi Vláďa Svoboda nařezal 35 házedel, které jsem obrousil a připravil na lepení. Vloni jsem na lepení vyrobil šablony tak, aby pod dozorem modeláře mohly i malé děti házedlo slepit. Stavby se nakonec ujali Tonda Matějka a Tomáš Petr, kteří až do oběda s dětmi neúnavně lepili házedla a opravovali ta rozbitá. Do 12 hodin se po modelech jen zaprášilo, děti stály frontu, aby si mohli letadlo postavit.

Potěšil mě jeden z komentářů: „hele máme tu víc lidí než hokejisti“, od Julči Hladíkové, která se za námi po dlouhé době a školních povinnostech přijela podívat. Celý den jsme také rozdávali dětem vystřihovánky letadel spolu s informačním letákem o našich modelářských kroužcích v Rumburku a Varnsdorfu. Všichni přítomní modeláři pak celý den intenzivně jezdili a půjčovali lodičky dětem až bylo chvílemi na vodě docela plno. Letové ukázky tentokrát předváděl Zdenek Gros se svou létající čarodějnicí, Zdenek Matušek s Ultimatem, Julie se Step One a já se svým Edgem. Hydroplán na vodu jsem nakonec nedal. Slunečné sobotní dopoledne uběhlo jako voda a my jsme začali balit.

Jsem rád, že se nás sešlo na obou akcích tolik a děkuji všem modelářům, kteří si našli čas a dorazili. Za mě to byla super sobota. Vlastně dvě soboty. Už ted jsem obdržel pozvání na další ročník. Nějaké ty fotky najdete ZDE.

Napsat komentář