Nařízení EU týkající se provozu RC modelů platí i pro rok 2023

Pro připomenutí níže přikládám také článek, který jsme na toto téma zveřejnili v roce 2020.

                                                         MP


Přátelé modeláři,

jak jistě víte, k 1. lednu 2021 začínají platit nová pravidla pro provoz bezpilotních prostředků vážících více jak 250 g, ale méně než 25 kg.

Ano, naše rádiem ovládané modely letadel, vrtulníků a případně drony patří do této kategorie! Základní informace k regulaci naleznete ZDE. Celé znění nového nařízení je popsáno v předpisu EU 2019/947.

Pro jednodušší orientaci a seznámení s ním Vám předkládám odkazy, kde se dozvíte více. Všechny informace také najdete na stránkách Svazu modelářů, či v modelářských časopisech. Je důležité se s předpisem seznámit, protože do určité míry mění volné poletování s RC modelem. 

Vy, co jste členy LMK Varnsdorf, jste stejně jako jiné leteckomodelářské kluby přes SMČR zaregistrováni u Úřadu civilního letectví. Veškeré podklady jsem již na Svaz odeslal. Žádnou registraci proto provádět NEMUSÍTE!

Pro nás, registrované členy leteckomodelářských klubů, platí výjimka do roku 2022, ale i ta má svá pravidla. Více o nich se dozvíte ZDE.

Důležitá je zejména pasáž o novém doplňující značení našich modelů, nebo o kamerách na modelech, o hračkách. Jak své modely musíme označit najdete ZDE

Pravidla, za kterých budou moci členové Svazu modelářů po 31. 12. 2020 provozovat svoje letecké modely jsou shrnuty v Deklaraci Svazu modelářů ČR.

Jako předseda našeho modelářského klubu na Vás apeluji, abyste za všech okolností dodržovali požadované a vědomě, nebo dokonce cíleně, nařízení neporušovali. Mějte na paměti, že  tak můžete ohrozit nejen sami sebe, ale celý klub a provoz dálkově ovládaných modelů vůbec.

Věřím, že i přes tato opatření, budeme moci i nadále provozovat své dálkově ovládané modely a užijeme spoustu hezkých chvil na letištích, závodech a ve vzduchu.


Napsat komentář