Varnsdorfská hala 3. ročník

Rok 2023 se rozjel na plné obrátky a tak hned z kraje proběhla první naším klubem organizovaná  soutěž. Vlastně je to ale už letošní druhá soutěž, na které s několika kolegy létáme. Už první víkend letošního roku jsme létali první dvoukolo Nejsevernějšího házedla v Mikulášovicích – o té ale až příště.

Po týdenních přípravách, domluvení všech časoměřičů a rezervaci haly jsem v sobotu 14. 1. v 8:30 otevřel dveře varnsdorfské haly a zahájil tak 3. ročník těchto halových závodů v kategorii F1N – halová házedla a A6 – halové modely na gumu. Jako vždy, létali jsme všechny věkové kategorie a ty se také nakonec vyhodnocovaly. A to bez ohledu na to kolik se v kategorii dostavilo soutěžících.

Letošní termín Varnsdorfské haly byl posunutý už do ledna, protože v únoru na volný termín haly  budou pořádat kolegové Halové závody RC akrobatů. Zase jsem měl obavy, kolik se sejde soutěžících, ale když se hala zaplnila házedly a jejich majiteli, ulevilo se mi. Účast byla velmi slušná. Nevím jestli je to tím, že s nastupující zimou není tolik možností si zalétat, ale hala se zaplnila soutěžícími dychtících po tréninkových letech a seřízení svých strojů. Je až s podivem, že nedocházelo k žádnému velkému poničení si házedel navzájem.

Podle plánu jsem udělal nástup, zopákli jsme si pravidla měření, průběh soutěže a zahájil jsem lety prvního kola. Jak říká pravidlo, létaly se vždy 3 hody na kolo a létala se 3 kola, tedy 9 startů. Původně jsme neplánovali přestávku mezi koly, cíl byl šetřit čas a létat, ale protože jsme potřebovali přepsat naměřené časy do počítače, nakonec jsme krátkou přestávku mezi koly vyhlásili.

Obsluhu PC a výsledků si letos vzal na starost Honza Pecinovský, pečlivě přepisoval a počítal  naměřené časy časoměřičů Jardy Cimpla, Rudy Studeného, Mirka Řezníčka. Jakmile jsme vyhlásili přestávku mezi koly, opět se na plochu haly nahrnuli soutěžící a trénovali a trénovali, ale také už ničili svá soutěžní házedla. Až jsem si říkal, že kdybych byl vyhlásil trénink házedel na celé  dopoledne a pak jsme si rozdali diplomy za účast a vylosovali si ceny, bylo by to možná jednodušší a všichni by byli spokojeni a do sytosti si zatrénovali 😊 I s přestávkami jsme měli skvělý čas, v PC byly výsledky rychle spočítané a seřazené, a tak jsme mohli ještě před časovým plánem vyhlásit výsledky.

Naše tradiční soutěžní dospělácké obsazení Standa Rudinský a Mirek Procházka letos doplnili kluboví kolegové Tomáš Beneš a Milan Soukup. Tomáš zapojil dokonce i své 2 ratolesti. Naopak dětí jsme měli na letošním ročníku nejméně. Čest mladších žáků našeho klubu hájil jen Matěj Kapias, a hájil ji statečně. Vylétal v ml. žácích 1. místo. Nám dospělákům se nedařilo a skončili jsme až za stupni vítězů. Výsledky kompletní dopolední soutěže halových házedel si můžete prohlédnout ZDE

Od 12 hodin byla plocha vyklizena a byl zahájen trénink modelů A6. I tady byla účast takřka standardní se známými modely. Byli jsme připraveni a po zkušenostech z jiných ročníků a ostatních závodů, byli k dispozici 4 časoměřiči, aby mělo létání spád. Časoměřiči Zdeněk Matušek, Josef Železný, Mirek Řezníček a Ruda Studený tak byli připraveni na odpolední lety.

I odpolední část soutěžního dne probíhala v klidu a pohodě – to se mi na těchto kategoriích líbí, jde to bez honění se a stresu, takové pohodové létání. Jen Pepa Kubeš neúnavně upozorňoval  okolní soutěžící, „že má éro ve vzduchu„ 😊 I v  téhle kategorii byly zaznamenávány lety jen několik vteřin a tak nějak jsme se shodli že to letos „nějak méně lítá“. Mně se také nepodařilo dosáhnout  časů, které jsem v hale již nalétal a i naši nejzkušenější Pavel Formánek a Eugen Belo měli co dělat své modely naladit. Ke slovu, nebo spíš k činu přišli i „šírovací tyče“, které nám pomohly sundat uvízlé modely někde na stěnách nebo stropu haly, ale někdy taky napomohly po nezkušeném zacházení majitele let modelu předčasně ukončit. Sice jsme soutěžící popoháněli ke startům, ale soutěž probíhala docela plynule a až do poslední chvíle nebylo rozhodnuto. Výsledky soutěžících byly poměrně těsné a na prvních dvou místech rozhodoval až čas třetího letu. V tom byl nakonec úspěšnější Josef Kubeš, který měl součet dvou nejlepších časů stejný jako Eugen Belo 9 min. 37 sec.. Ten měl, ale třetí start horší a skončil na druhém místě. Opět těsně s časem 9 min. a 36 sec. skončil na třetím místě Pavel Formánek. Výsledovka je ZDE.

Varnsdorfští v kategorii A6 nalétali pěkné časy a seřadili se na 2., 3., 4. a 5. místě. A náš žák Matěj – ten svou věkovou kategorii pro změnu zase vyhrál a domů si odvážel 2. zlatou. Letošní 3. ročník soutěže Varnsdorfské haly ukončil obvyklý nástup a rozdání cen nejlepším. Na závěr proběhlo ještě losování dětí o cenu, kterou do soutěže věnoval Josef Kubeš. Cenu – gumáčka si vylosoval vilémovský Jirka Havlíček. Fotografie z celého dne najdete na našem učtu na Rajčeti ZDE.

Až na malou účast dětí se letošní ročník vydařil a většina z nás se už těší na další závody, které budou u kolegů ve Vilémově. Díky obětavé práci výše uvedených kolegů z klubu se nám i letošní ročník podařilo zvládnout, chlapi díky… a nesmím opomenout podporu ze strany města Varnsdorf, kterou zde máme.

                                                                                                     MP

Napsat komentář