Moje RC retro soutěž

Když bylo v červenci naplánované klubové létání ve Chřibské, rozhodl jsem se tam také jet na okouknutí a když podmínky dovolí vyzkoušet opět vlekání na gumě. Vytáhl jsem stařičkého ŠTÍRA  a byl zvědavý, jak bude létat. Na naše létání přijel i Pepa Kubeš s Lionkem a byl nadšený, s čím jsem tam přijel létat. Po krátkém poladění Štíra na zemi jsme to zkusili zaklouznout a šli do vzduchu na gumě. Byl jsem překvapený, jak to šlo hladce a že jsem to nezapomněl. Dali jsme se s Pepou do řeči a on ať lítám kategorii RC Retro větroně, jako korespondeční soutěž. Hned mě to nadchlo a bez váhání jsem šel do toho. Ten den jsem hned odlétal 2 kola, která byla do soutěže zapsána. Korespondenční soutěž znamená, že „soutěžní“ lety odlétá soutěžící na svém letišti, nebo plácku a dosažené výsledky zašle pořadateli. To vše samozřejmě podle stanovených pravidel. Začal jsem sice odspoda, ale pomalu se posouvám v tabulce nahoru.

Protože ero lítalo a já byl spokojený s výsledky, souhlasil jsem s účastí 15. 10. 2022 na 1. soutěži   Pepou pořádané v Panenském Týnci. Zpočátku jsem váhal, ale nakonec se rozjel to zkusit. Počasí v den soutěže nevypadalo moc příznivě a v České Lípě jsem to chtěl dokonce otočit, protože začalo pršet. Nakonec jsem to riskl a pokračoval v cestě s vírou, že tam bude asi líp. No nebylo! Pršelo i na letišti. S ostatními soutěžícími jsme se dohodli, že vyčkáme jak se počasí vyvine a nevzdáme to. Rozhodnutí to bylo správné, protože se počasí nakonec umoudřilo a soutěžní lety mohli začít.

V kategorii retro větroňů jsme byli dva a v dalších kategoriích asi tak 15 závodníků. Starty na gumě proběhly bez problémů, ale mou chybou, s kterou se nechci ani chlubit, jsem ztratil body za přistání. Pro příště si dám většího bacha na přistání a neopustím přistávací plochu. Obsadil jsem tedy druhé místo. Nelituji toho, je to zkušenost a příště si dám pozor. Soutěž retro větroňů mě rozhodně zaujala a určitě se zúčastním i dalších.

letu zdar, Jan Štohanzl

Napsat komentář