Lodičky varnsdorfských modelářů potřetí – Den dětí na „Mašíňáku“

Byl jsem paní řiditelkou DDM Varnsdorf požádán, abychom za modeláře doplnili program na pořádaný Den dětí ve Varnsdorfu. Akce se měla uskutečnit 28. 5., a když padla informace, že vše proběhne v areálu u Mašíňáku, plácli jsme si. Nejen že akce probíhala na místě, které jsme si již osahali o 2 týdny dříve, viz předchozí článek, ale byla to šance ukázat dětem a rodičům něco z naší práce a přiblížit jim tento krásný koníček.

Předpověď, ale i skutečné počasí, které v sobotu  panovalo, však nebylo pro naše počínání moc příznivé. Foukalo, byly dešťové přeháňky, dokonce kroupy, slunečno i zataženo. To všechno se nad rybníkem a okolním areálem celý den střídalo. My i pořadatelé jsme se obávali kolik vůbec v takovém počasí dorazí návštěvníků. Přes všechny obavy jsme ale v sobotu ráno přijeli na místo a začali s přípravami našeho stanoviště, ostatně stejně jako spousta ostatních atrakcí. Z našich členů dorazili: S. Rudínský, M. Procházka ,R. Studený, Z. Matušek, J. Štrubínský, V. Jára , P. Tomanec a opožděně J. Brož s novým modelem. Ano tohle byli, i přesto že jsem oslovil celý klub, jediní, kteří musím říci zase udělali něco pro klub. Kluci velké poděkování, že jste dorazili a v tom nečase vydrželi!

Ale zpět k akci … Naplánoval jsem ježdění s lodičkami a jejich zapůjčení zájemcům z řad dětí, aby si děti mohly ovládání vyzkoušet. To se bezesporu povedlo. Děti se střídaly u ovladačů a některé i opakovaně a stejně tak naši modeláři jako dozor a nebo piloti svých modelů. Z. Matušek neúnavně obsluhoval svou nabíjecí stanici, kterou zřídil v kufru auta a dobíjel naše baterie.

Měl jsem v plánu i letové ukázky. I piloti s modely dorazili, ale v počasí, které vládlo se to prostě nedalo. Odvážně zkusil jeden let Z. Matušek se svou stabilizovanou deltou, ale i ta měla co dělat.
Takže z letadel nic nebylo, škoda. Mezi tím V. Jára nastartoval své obří závodní RC auto a trochu načechral trávník na břehu rybníka. Samotné auto a hluk přilákalo další zájemce z řad návštěvníků.
Další aktivita, která měla za cíl přiblížit dětem stavbu modelů byla rovněž úspěšná. Jednalo se o stavbu malých balzových házedel. Vybral jsem již nakreslené malé reklamní házedlo, na které mi V. Svoboda (Vláďo díky) vyřezal tašku dílů a já po večerech připravil kompletaci a šablony na slepení. První zájemce na slepení házedla pod dozorem dospělých modelářů se objevil již pár minut po zahájení akce, a tak první letadélko bylo slepené a radostně odnášené mladým stavitelem. Třeba další modelář …

V průběhu dne nás déšť a kroupy střídavě zaháněli pod přístřešky, teklo nám do modelů, pořád jsme něco přikrývali a stěhovali. Přesto všechno ale hodnotím akci jako úspěšnou. Lodičky se vyvedly (snad jen Standa R. měl smůlu a nerozchodil svůj vysílač a tím pádem ani model), letadla … no prostě to nešlo lítat, a stavba házedel – udělali jsme jich 23. Další obr. z akce najdete ZDE.

Tak myslím, že pro letošek bylo lodiček dost a zpátky k našim letadlům.

MP

Napsat komentář