Varnsdorfská Jarní 2022

Letos jsme pořádali již 24. ročník soutěže volných modelů kategorie H, A3, P30, F1H, F1G na aeroklubovém letišti v České Lípě.

Po  dvou letech, kdy jsme soutěž nemohli uspořádat kvůli různým restrikcím to konečně vypadalo, že všechno klapne. I počasí po celém týdnu, kdy bylo teplo a mírný vítr, slibovalo, že vydrží a bude příjemně.

V sobotu 26. 3. 2022 ráno od 9:00 byl naplánovaný odchod na plochu, od 8:30 proto probíhala registrace soutěžících. Většina z 32 soutěžících, kteří přijeli, byla ze známých klubů Liberec, Vilémov a náš Varnsdorf, přespolních bylo letos jen několik. Bylo to do jisté míry dáno kolidujícím termínem naší soutěže s Českým pohárem, ale i jinými soutěžemi.  Je vidět, že soutěží je prostě hodně a víkendů bohužel málo.

Přesun na plochu proběhl dle plánu, umístění depa soutěžících jsme zvolili s ohledem na plánované tréninkové seskoky parašutistů, kteří se na tento den, stejně jako my, na letišti nahlásili. Nakonec skákal ale jen jeden.

Startoviště jsme rozmístili s ohledem na směr větru. Předpovědí slibovaný směr byl po dráze a o síle 2m/s, skutečnost byla ale jiná, a pro létání s našimi lehkými modely, hodně nepříznivá. Ještě, že ten směr se stočil jen mírně do polí. Bylo to vidět i na našich nových reklamních praporech, poprvé použitých venku, které se pod větrem 5-6 m/s ohýbaly.

V 10 hodin byla soutěž odstartována. Hned od začátku byla na některých soutěžících vidět nejistota, zda ve větru vůbec startovat. Silný vítr nás nakonec provázel celou soutěží. Ještě že alespoň celý den svítilo sluníčko a ohřívalo vzduch i naše vyfoukaná těla. 

Ti odvážnější odstartovali a především v házedlech měli soutěžící i rozhodčí plné ruce práce. Teda soutěžící spíš nohy. Vítr zanášel naše modely hodně daleko, a tak jsme při zdařilých startech našlapali za den hodně kilometrů. Podle mapy byla nejdelší vzdálenost doneseného modelu, po dosažení maxima letového času, 1,2 km od bodu startu. Ani úplně ztracené modely nebyly výjimkou.

Pomalu se rozjely i starty P30 a F1G, kde však řada soutěžících nedolétala, z důvodu větru a možné ztráty nebo poškození modelu. Někteří k letům vůbec nenastoupili. Obdobné to bylo i u A3 a F1H.

S blížícím se polednem se znatelně oteplilo a začalo to nosit, vítr ale bohužel neustával. Se starty jsme čekali na chvíle, kdy vítr trochu poleví a dovolí nám modely bezpečněji vypustit. Především dětem vítr komplikoval starty P30 a vlekání A3 a F1H a řádně prověřil konstrukce modelů. I tady někteří soutěžící nedolétali, nebo vůbec nezačali.

A protože na startovišti F1H tak bylo celkem volno, začal se tam tvořit podezřelý hlouček a vzduchem začalo poletovat cosi malého a rychlého. Ano, pánové vytáhli vystřelovadla a krátili si dlouhou chvíli. Nakonec z toho byl docela pěkný souboj kdo déle a lépe. Nutno doplnit, že jakmile se na startoviště dostavil soutěžící se zájmem o soutěžní start, vystřelovadla byla odložena a časoměřiči se plně věnovali soutěžním letům.

Až do odpoledních hodin byl průběh počasí, a tedy i soutěže stejný, někteří soutěžící se s námi rozloučili ještě před ukončením soutěže a vyrazili domů. Někdy je prostě potřeba zhodnotit míru rizika ztráty nebo poškození modelu. Ti, co vydrželi a létali, zas měli dobrý trénink na tyto podmínky.

Celkově byl letošní ročník větrný, ale jinak se soutěž vydařila. Soutěž jsme v 15 hodin ukončili a pustili se do počítání výsledků. Všichni se přesunuli na vyhlášení. Nástup soutěžících a vyhlášení konečných výsledků všech létaných kategorií proběhl na prostranství před letištní klubovnou. Jako obvykle všechny děti obdrželi diplom a nějakou drobnost, ti co si vylétali některé z prvních třech míst obdrželi medaili a nějakou tu cenu.

Malá komplikace nastala s medailemi, protože jsem se rozhodl místo jedné žákovské kategorie, vyhlásit mladší žáky a starší žáky samostatně. Nedostalo se mi na konci vyhlašování jedné medaile, kterou musím vilémovským klukům dodatečně předat.

Výsledkovou listinu najdete ZDE.

A vlastně ještě jedna změna oproti plánu při vyhlašování proběhla. Když jsme tak v průběhu dne sledovali zápolení našich seniorů s těmi vystřelovadly, padl návrh „hele dáme jim diplomy …“ A tak jsme na závěr vyhlásili „Mimořádnou kategorii“ a všichni tři aktivní pánové dostali za své snažení diplom a lízátko 😊

No a to je vše. Fotografie naleznete v Galerii. Pokud si je pozorně prohlédnete, určitě vám neujde to množství modrých bund na ploše. Jsem moc rád, že se akce „klubové bundy“ vydařila a řada modelářů v v novém úboru na soutěž dorazila.

Na závěr velké poděkování patří všem časoměřičům, kteří přijeli, pomohli nám s měřením a celý den na ploše vydrželi, také Aeroklubu Česká Lípa za pronájem letiště a městům Varnsdorf a Rumburk za finanční podporu.

Jedna soutěž skončila a zatímco tohle píši, připravuji další, tentokrát Krajský přebor mládeže Ústeckého kraje – propozice najdete pod záložkou v záhlaví stránky.

                                                                                                                                                                                 MP

Napsat komentář