Soustředění talentované mládeže na Rané 2021

I letos jsme s obavami sledovali vývoj situace s okolo covidu a s ním spojených opatření, protože tak jako každý rok, i v tomto roce, bylo naplánované soustředění našich dětí na Rané. Všechno nakonec klaplo, i když s nějakými minimálními omezeními a tábor na Rané standardně proběhl. Stejně jako v minulých letech doplnili obsazenost vilémovští modeláři pod vedením Petra Blaschky a naopak nově se k nám přidalo i několik děcek v čele s Petrem Budaiem z Liberce. No a byli jsme komplet.

Každý ročník je vždycky trochu jiný a ne jinak tomu bylo i letos. Předpověď počasí tentokrát slibovala „normální“ teploty a tak jsme všichni s vědomím, že se snad letos nebude péct při 33 stupňových vedrech, postupně balili vybavení, materiál, svoje věci a samozřejmě i naše modely všech kategorií. Na neděli 8. srpna odpoledne byl vyhlášen nástup k ubytování, a tak se v průběhu odpoledne začala postupně sjíždět všechna přihlášená děcka s rodiči, dospělí členové klubu a samozřejmě vedoucí. Nastala každoroční rutina: vybalit veškerý dovezený materiál, vybavení a „přestavět“ prostory hlavní dřevěné budovy na modelářské zázemí. Pro mě osobně vlastně nová zkušenost, protože minulé ročníky jsem na tábor nastupoval kvůli nedostatku dovolené až od poloviny.

Umístění a stavbu stanů si vzal na starost Petr Blaschka a my ostatní se pustili do uspořádání dílny.  Do večera, i s opozdilci, bylo hotovo a mohl jsem tak vyhlásit první večerku. Denní program jsme se stejně jako předchozí roky snažili udělat pestrý, abychom děti zaměstnali, ale aby také něco postavili a dostali se i k tréninku létání. Za každou soutěžní aktivitu po celou dobu tábora sbíraly děti táborové body, které na závěr tábora vyhodnocujeme. V průběhu tábora si tak děti, ale i někteří dospělí, vyzkoušeli např. střelbu ze vzduchovky, střelbu lukem, skládání puzzle, dráhu s drátem, překážkovou dráhu s pingpongovým míčkem, zrcadlové kreslení, šipky, a samozřejmě neodmyslitelný běh na samotný kopec Raná, za který všichni zúčastnění obdrželi pamětní medaile které nám připravil Vláďa Svoboda.

Letos jsme to měli vychytané a i když jsme zrovna nebyli na dílně. Měli jsme, díky špiónovi na dálkové ovládání, děti pod kontrolou 😊

Protože velká část dětí odjížděla po prvním týdnu pobytu, dohodli jsme se, že tentokrát vyhodnocení celotáborové soutěže uděláme na konci prvního týdne, aby se konečně dostalo na všechny. Do činností letošního soustředění jsem naplánoval i pořádání krajského přeboru mládeže  ve volném letu, které jsme pro zákazy nemohli na jaře uspořádat, a o kterém se dočtete na v jiném příspěvku tohoto webu ZDE.

Stravování jsme, stejně jako vloni, objednali v místní restauraci Ponorka, kam jsme dojížděli na obědy i večeře. Je to praktické, rychlé a dovoluje nám to splnit zákaz podílení se dětí na přípravě jídel a následném mytí nádobí. Stravovací služby restaurace Ponorka takto využíváme již druhým rokem k naší plné spokojenosti.

Protože letošní počasí bylo tak nějak „normální“, mohli jsme hojně trénovat s volňásky na letištní ploše, starty Resů na gumicuku a i na koupání došlo. Dospělí účastníci pak létali s modely všech možných kategorií od úček po RC modely. Samozřejmě i na dílně se pilně pracovalo a dokončovali se rozestavěné modely.

V polovině tábora, jak jsem se zmínil, odjela velká část dětí a zůstaly jen naše „varnsdorfské“.  Využili jsme toho vrchovatě a plnili další mé plány z Rané. V první řadě to bylo dokončení rozestavěných Resů, které jsme obdrželi jako podporu dětí od SMČR, a které jsme loni začali stavět. Covid, stejně jako spoustu jiných činností, nás ale přerušil, a tak jsme se k nim vrátili téměř po roce. Rozestavěné modely jsme nejen dokončili, ale podařilo se nám s nimi udělat i první starty. A co by to bylo za pobyt na Rané bez zalétání na kopci. I to nám letos vyšlo a nové Resy si měly možnost děti vyzkoušet i na svahu. Pro tyhle účely je ideální cvičná louka – jasně když tam nejsou padáčkáři  a je mírný vítr, který Resům na poletování stačí.  Užili si to všichni, děti i dospělí, a vše podtržené tím, že jsme z kopce odnášeli modely celé, nepoškozené.

Zkrátka letošní soustředění mládeže, neboli tábor na Rané, jak tomu říkáme, se vydařil. Vše, co jsme nafotili můžete prolistovat ZDE. Letos jsme vlastně splnili všechno, co jsem si na Ranou naplánoval, a to je fajn. Už se těšíme na další ročník.    

MP

Napsat komentář