Krajský přebor mládeže Ústeckého kraje 2021

Až na třetí termín se nám ho povedlo konečně odlétat …

Tak jako většinu soutěží v loňském roce, nepodařilo se nám v původním termínu, kvůli omezení způsobeným Covid-19, uspořádat ani tuto postupovou soutěž. Protože ani v březnovém termínu roku 2021 to stále nešlo, hledal jsem s kolegy možnost, kdy ten náš přebor mládeže vlastně uspořádáme. A jelikož jsme v klubu plánovali zrovna soustředění talentované mládeže na Rané, kde jsou prakticky všichni dětští aktivní účastníci přeboru, navrhl jsem uspořádat letošní krajský přebor jako součást pobytu na Rané. Naše žádost na Aeroklub Raná u Loun byla schválena, a tak jsem letos kromě věcí na soustředění přibaloval vybavení i na krajský přebor.

Jak bylo domluveno, tak se i stalo. Sice zazněly komentáře, že jsme se zbláznili v prostředku léta pořádat volňáskovou soutěž, ale většina rady klubu mě podpořila. Dalším pozitivem byla i přítomnost velké části dospělých, kteří byly osloveni jako časoměřiči a těch několik chybějících za námi ochotně dorazilo.

Den před závodem jsem s časoměřiči provedl rozdělení do kategorií, prošli jsme si základy pravidel a vyjasnili rozpory či dotazy.

Dne 14. 8. v 8:30 jsme zahájili registraci, tak abychom po deváté hodině zahlásili nástup soutěžících a přesunuli se na plochu. Protože nedorazil žádný další soutěžící, vše probíhalo velmi rychle, hlavně díky připraveným podkladům. Určili jsme startoviště jednotlivých kategorií, zatloukli cedule a soutěž mohla začít.

V 9:45 bylo vyhlášeno 1. letové kolo a soutěž se naplno rozeběhla. Dneska už vím, že v ten den a v tom počasí co panovalo, nebylo rozhodnutí, létat na kola, šťastné. V teplotách okolo 30°C se tak pekli jak soutěžící a trenéři, tak i bodovači, celých 5 kol. Všem ještě jednou díky za to, že vydrželi to úmorné vedro. Jo to je ta volňásková soutěž v polovině léta.

Následovala další jednotlivá kola ve stoupající teplotě, doprovázená jen slabým větrem, což na druhou stranu nehnalo volné modely kdovíkam daleko. I tak se především v P30 a F1H chodilo poměrně daleko a modely se dohledávaly. A pokud vím, tak vždycky našli … Znesnadňoval nám to špatný směr větru, který se jednak často měnil a nejčastěji vál směrem na rokli. Kdo na Rané byl, ví o čem píši. Rokle porostlá neprostupnými keři, bodláky a vegetací- no úžasně se v tom modely hledají. Myslím, že všichni soutěžící i časoměřiči byli rádi, když jsem vyhlásil poslední páté kolo a těšili se, že opustí rozpálenou plochu.

Žádné nadstandardní letové výkony jsem nezaznamenal. Někdo létal lépe, někdo hůře, a někdo poprvé po roční odmlce modelářských kroužků.

Příjemným ochlazením byl následný pobyt na dílně, kdy jsme počítali letové výkony a výsledné pořadí soutěžících v jednotlivých kategoriích. Už jen nadepsání diplomů a můžeme vyhlašovat. „Už to bude?“ bombardovaly nás děcka nedočkavá výsledků, a nebo možná spíš koupání v místní nádrži, které jsem jim po soutěži slíbil.

Slavnostní nástup a rozdělování cen již bylo příjemnou částí parného dne. Díky darům od sponzora jsme si mohli dovolit ocenit každého soutěžícího. Všechny děti tak obdržely diplom, nějakou dobrotu a ti nejlepší ještě stavebnice modelů.

A HURÁ do bazénu …

I přes vysoké teploty hodnotím soutěž velmi pozitivně. Kromě kategorie F1G, kterou nikdo nakonec nelétal, byly ve všech ostatních kategoriích nalétány nějaké ty postupové limity. Vedoucí varnsdorfského, libereckého a vilémovského klubu se tak mohli těšit z účasti na MČR mládeže 2021. Ale o tom až příště …

ZDE na výsledkové listině můžete shlédnout výsledky všech soutěžících jednotlivých klubů v létaných kategoriích.

Fotografie si můžete prohlédnout ZDE.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu soutěže podíleli a přispěli tak k pohodové atmosféře a plynulému průběhu soutěže. Aeroklubu Raná u Loun za poskytnutí letištní plochy, městu Varnsdorf za finanční podporu našeho počínání.

Poděkování patří také SMČR a KLeM, kteří v průběhu roku dotovali a dotují naše kroužky mládeže stavebnicemi volných modelů, a rovněž finančně podpořili pořádání přeboru mládeže.

                                                                                                                                  MP

Napsat komentář