Důležité sdělení! Prováděcí nařízení komise EU 2019/947 o provozu bezpilotních prostředků tedy i RC modelů

Přátelé modeláři,

jak jistě víte, k 1. lednu 2021 začínají platit nová pravidla pro provoz bezpilotních prostředků vážících více jak 250 g, ale méně než 25 kg.

Ano, naše rádiem ovládané modely letadel, vrtulníků a případně drony patří do této kategorie! Základní informace k regulaci naleznete ZDE. Celé znění nového nařízení je popsáno v předpisu EU 2019/947.

Pro jednodušší orientaci a seznámení s ním Vám předkládám odkazy, kde se dozvíte více. Všechny informace také najdete na stránkách Svazu modelářů, či v modelářských časopisech. Je důležité se s předpisem seznámit, protože do určité míry mění volné poletování s RC modelem. 

Vy, co jste členy LMK Varnsdorf, jste stejně jako jiné leteckomodelářské kluby přes SMČR zaregistrováni u Úřadu civilního letectví. Veškeré podklady jsem již na Svaz odeslal. Žádnou registraci proto provádět NEMUSÍTE!

Pro nás, registrované členy leteckomodelářských klubů, platí výjimka do roku 2022, ale i ta má svá pravidla. Více o nich se dozvíte ZDE.

Důležitá je zejména pasáž o novém doplňující značení našich modelů, nebo o kamerách na modelech, o hračkách. Jak své modely musíme označit najdete ZDE

Pravidla, za kterých budou moci členové Svazu modelářů po 31. 12. 2020 provozovat svoje letecké modely jsou shrnuty v Deklaraci Svazu modelářů ČR.

Jako předseda našeho modelářského klubu na Vás apeluji, abyste za všech okolností dodržovali požadované a vědomě, nebo dokonce cíleně, nařízení neporušovali. Mějte na paměti, že  tak můžete ohrozit nejen sami sebe, ale celý klub a provoz dálkově ovládaných modelů vůbec.

Věřím, že i přes tato opatření, budeme moci i nadále provozovat své dálkově ovládané modely a užijeme spoustu hezkých chvil na letištích, závodech a ve vzduchu.

Miroslav Procházka
předseda  LMK Varnsdorf

                                                                              

1 komentář u „<strong>Důležité sdělení!</strong> Prováděcí nařízení komise EU 2019/947 o provozu bezpilotních prostředků tedy i RC modelů“

  1. Vážení modeláři a pane přesdsedo.Já jsem letecký modelář „tělem i duší“.Je mě 83 let a modely stavím a konstuuji od svých 10 let.Za modoláře jse považoval a považuji člověka,který podle plánku postaví nějaký model,ti zdatnější i vlastní konstrukce.
    Je to již světe div se 73 let.Jsem proto aby platila nějaká pravidla pro létání modelů letadel a naše předpisy /doposud platné/,byly dobré. Sám jsem musel za svůj živo dělat zpoustu zkoušek ,od maturity pře vysou školu,profesní zkoušky /Aut,ing./.Nebude jmenovat všechny to by vydalo na samostaný článek.
    Tu mě nejvíce vadí,do čeho se ještě bude EU montovat.
    Jsme národ poslušný, jeden pán rozhodl,že se od příštího dne bude jezdit v pravo jezdilo se bez reptání.
    Jedině,kdo se tady postavil EU byli majitelé zbrojních průkazů za asistence státu,kde nás EU chrěla „usměrnit“.
    .Jsem ve věku jak se říká,“že to vydžíte odst i na jdné noze“.Hašek vytvoříl stranu „mirného pokroku v mezích zákona“,mě naše přizpůsobivost,připadá stejně. I to,že se tady i ti staří modeláři neúčastní žadné diskuze.

Napsat komentář