Modelářské aktivity doby coronavirové

Jako šéf modelářského klubu ve Varnsdorfu jsem velmi rád, že se s vámi mohu podělit o reakci na mou výzvu jak modelářsky trávíte tenhle coronavirový čas. Někdo se pustil do oprav poškozených modelů, jiný začíná z gruntu s novou stavbou ať už soutěžních, nebo rekreačních modelů.

Posuďte sami:

Mirek Řezníček postupně zvětšuje svůj letový park a jako svůj další model zvolil větroň Orlík o rozpětí 3m.

„Míro tak věřím, že na Rané příští rok ho uvidíme v letu…“

Jakub Miloschewitsch se pečlivě připravil na halovou soutěž a postavil si házedlo pro kategorii F1N. Teď jen aby už se nějaká ta soutěž konala. Druhým Jakubovým výtvorem je model jezírka s tekoucí vodou.

„Kubo velmi pěkné a i my se už těšíme někam do haly na závody…“

Druhou reakcí z řad mládeže je ta od Vojty Hotaře. I on se pustil do stavby halového házedla, což jeho rodiče přivítali, protože jak mi sdělili, Vojta stejně jako spousta kluků a holek stráví hodně času u počítače. Takže tady má motivaci to PC na chvíli vypnout.

„Vojto doufám, že éro dokončíš a uvidíme se na závodech…“

Dalším pěkným modelem, který je právě ve „výrobě“, je DH-82 Tiger Moth s rozpětím 1050 mm. O fotky ze stavby se s námi podělil Zdeněk Gros.  Není pochyb že model brzy dostane potah a Zdeněk bude finišovat s dokončením.

Zdeněk přidal i obrázky pořízené ze svého modelu z léta při létání ve Chřibské.

„Zdeňku také se těšíme na naše letiště až pořídíme letové foto Tvého Tiger Motha…“

Ruda Studený podle odrazu v okně na obrázku má RC Clika do haly připraveného, a tak může svůj čas věnovat vrtulníkům, které jako jeden z mála v klubu provozuje. „Seřízení vrtulníku musí být na jedničku“ říká, „jinak to nepoletí“.  Na obrázku, který mi poslal pomáhá se seřízením vrtulníku kolegovi. A protože si pořídil FPV, pilně trénuje létání na „brýle“.

„Rudo moc pěkná branka …“

A co dělají volňáskáři?

Standa Rudinský se pustil do nového modelu F1H, a když do nového tak kompozitový brus.  Přes šablony křídel a formy trupu se postupně dopracovává k výrobě jednotlivých částí potřebných ke kompletaci větroně. Kdo někdy práci s kompozitovými materiály zkusil, ví že to není žádná sranda.

„Stando, hlavice je moc pěkná a přeji Ti, ať model podle svých plánů dokončíš a dobře zalétáš na novou sezonu…“

I já se snažím nezahálet a rozhodl jsem se postavit nová házedla pro příští sezonu (ta stará jsem dal dětem na hraní). Od klasiky jsem ale upustil a postavil jsem si házedla pro kruhový hod. Jsou větší než ta běžná a z jejich házení nebolí tolik ruka. Jak dobře se mi je i přes chladné počasí podařilo zalétat uvidíme hned po novém roce na Nejsevernějším házedle v Mikulášovicích.

„Doufám, že se z konce výsledkové listiny posunu trochu výš…“

Druhým projektem, který zahajuji, je model kategorie SUM a rád bych s ním v příštím roce absolvovat nějaký ten závod. Práce je ale ještě moc,  jsem na začátku.

„Takže další dráty a tentokrát tři…“

Nelze prostě zahálet…

i Petr Skurčák se pustil do repase upoutané polomakety Avie, kterou tuším před 2 lety poškodil při závodech Filip Tesař. Takže další dvouplošník je tentokrát upoutaný. Petr to vzal pěkně od podlahy, jak je vidět z obrázků, dokonce některé části staví nové a lehčí. Kdo Petra zná, ví že svou pečlivostí a náročným přístupem dokáže z téhle kostry vytvořit perfektní polomaketu.

„Petře rád se s Tebou potkám v kruhu s novými modely…“

A upoutanec potřetí, postavený Jaroslavem Brožem.  Pepa Bartík by byl potěšen, protože je to další učko.  Jarda postavil akrobata, známého Gargamaxe, a i on plánuje na příští sezonu zálet. Model má téměř dokončený.

„Jardo přeji úspěšné dokončení a bezpečný zálet, protože zničit takový model při prvním startu by byla škoda…“

A posledním příspěvkem, který jsem dostal, je od Vládi Svobody. Vláďa se pustil do odpočinkového modelu Lazy Bee na krásný 4 takt. Podle obrázků to vypadá na větší provedení. Pomalé průlety s bublajícím 4 taktem budou určitě paráda.

„Vládo, tak ne, že to předěláš na elektriku…“

Těší mě, že nezahálíte a pilně pracujete na modelech pro příští rok. Díky za zaslané fotografie a komentáře. Možná povzbudíme i ostatní ke stavbě svých modelů, času je ještě spousta.

 Ať se Vám daří a všem pevné zdraví.                    

Miroslav Procházka
  předseda klubu

1 komentář u „Modelářské aktivity doby coronavirové“

  1. Moc pěkný éra, Jára Brož- krásnej Gargamax ale nejvíc mě posadil na zadek Vláďa Svoboda s tou osvědčenou „línou Lízou“ a 4-taktíkem – už se těším na to bublání! Na mně sedla nějaká vytrvalá lenora, dělám prdlačku a o to víc se těším na ty novinky, Lubor.

Napsat komentář