Varnsdorfský klub získal titul mistra České Republiky 2020!

Ve dnech 4. – 5. 7. 2020 uspořádal náš klub tradičního Varnsdorfského upoutance. Pokračujeme tak v mnohaleté tradici pořádání těchto závodů a jsme rádi, že se to letos povedlo, protože ani my jsme dlouho nevěděli, jestli situace v republice vůbec dovolí jakékoliv závody uspořádat. Od začátku letošního roku jsou to teprve druhé závody, které jsme pro omezení mohli uspořádat. Letos z pověření Svazu modelářů České republiky nebyly pořádány jen standardní soutěže upoutaných maket F4B a polomaket SUM, ale zavázali jsme se při letošním ročníku uspořádat Mistrovství České republiky F4B a SUM.

Pro dobré zázemí jsme soutěž, stejně jako v minulých letech, uspořádali na umělé trávě fotbalového stadionu ve Varnsdorfu. Pečlivé a včasné přípravy – pořád jsme tak nějak doufali, že soutěž bude – nás odměnily bezproblémovým průběhem celé soutěže a odlétáním všech naplánovaných soutěžních letů.

I na modeláře ale dolehlo letošní omezení pohybu a činnosti, a tak i účast soutěžících byla o něco nižší, než se očekávalo. Zahraniční piloti, kteří se pravidelně zúčastňovali, se omluvili a nedorazili vůbec. Potěšilo nás ale, že se někteří přijeli alespoň nakrátko podívat a ťuknout lokty na přivítanou. Nedá se nic dělat, ale pohárovou soutěž jsme ze seznamu vyřadili.

Tak jako každý rok jsme v páteční odpoledne začali s instalací zázemí a navezením techniky, abychom v sobotu mohli naplno odstartovat závody. Zároveň jsme zprovoznili a doladili bodovací program, který nám poskytl Jarda Hoblík. Už v pátek přijeli první soutěžící kategorie UŠ jejichž závod  „O pohár Tolštejnského panství“ byl naplánován na sobotu. Většina ale dorazila v sobotu ráno těsně před závody.

Od sobotního rána se na ploše střídali soutěžící kategorie upoutaných modelů UŠ a všichni bez jediné havárie odlétali svá soutěžní kola. Mezi soutěžícími se objevila vesměs známá účkařská jména a jediným nováčkem jsem tak byl jen já se svým Trenérem. Ano, nechal jsem se vloni vyhecovat a slíbil jsem, že dalšího ročníku se také zúčastním. V kategorii UŠ nakonec zvítězil Jaromír Hoblík z LMK Rakovník, druhý skončil Vladimír Svoboda z LMK Varnsdorf a třetí místo obsadil Petr Skurčák rovněž z LMK Varnsdorf. Celkové výsledky této kategorie najdete ZDE.

Hlavní závod MČR F4B a SUM byl naplánován na neděli. Byla to výzva a nebyli jsme si plně jisti jestli za jeden den obě kategorie zvládneme. Již od brzkého rána přijížděli soutěžící a postupně skládali své modely, aby byly od 9:00 připraveni na statické hodnocení. Makety a polomakety letadel jsou zmenšeniny skutečných existujících letadel a kromě bodování letových figur se boduje i jejich shoda s originálem skutečného letadla. Hodnotí se tak i sebemenší detaily modelu, na kterých modelář pracuje stovky hodin. Tím více bylo potěšující, že i letová část MČR 2020 proběhla vcelku hladce a nedošlo k poškození žádného modelu. Když jsme v plánovaném čase zahájili statická hodnocení a odstartovali první lety, byli jsme klidnější a věřili, že všechno stihneme. Makety i polomakety v průběhu neděle odlétaly všechna letová kola a pořádající varnsdorfský klub mohl výsledky MČR 2020 upoutaných polomaket a maket uzavřít.

V kategorii polomaket získal mistrovský titul Roman Kutmon z LMK Nymburk s modelem Sorell Hyperbipe, jde o nový model který Roman postavil po havárii toho prvního a létá opravdu skvěle.

Druhé místo obsadil Jaromír Hoblík z LMK Rakovník s tradičním modelem YAK 54 a na třetím místě skončil Ondřej Skurčák za LMK Varnsdorf s modelem Zlín 43, který konečně fungoval. Vyhlášení výsledků v královské Maketářské  kategorii upoutaných modelů bylo velmi očekáváno, protože až do posledního letu se pořadí měnilo a mnoho z letů bylo opravdu ukázkových.

Sečteno , podtrženo…

Varnsdorfský leteckomodelářský klub získal pro rok 2020 titul mistra České republiky v kategorii F4B upoutané makety. Mistrem se stal dlouholetý člen LMK Varnsdorf a zkušený modelář Petr Skurčák. Petr mistrovský titul získal se svou již létanou maketou Jakovlev UT-1 postavenou v měřítku 1:4 o váze 4,9kg. Druhé místo získal Roman Kutmon z LMK Nymburk se svou novou maketou Beechckraft, kdy zvuk dvou motorů nadchl asi každého a všichni čekali na jeho let. Příčku třetí obsadil Luboš Matyásek z LMK Nymburk s maketou Avia BH-3. Kompletní výsledky MČR F4B a SUM najdete zde ZDE.

V závěru soutěže jsme plně ocenili přínos Jardova bodovacího programu, díky čemuž jsme měli prakticky okamžitě nejen součty, ale i výsledkové listiny, které obdržel každý soutěžící. Po letech počítání ručně super progres. „Jaromíre děkujeme!“

Byly rozdány medaile a diplomy, všichni soutěžící obdrželi zajímavé věcné ceny. Hlavními sponzory akce byli město Varnsdorf, Svaz modelářů ČR, Varnsdorfský modelářský klub. Velké poděkování patří všem členům organizačního týmu za přesný a hladký průběh celé soutěže.

Obrázky ze soutěže najdete ve fotogalerii ZDE.

Napsat komentář