Varnsdorfský Upoutanec 2011

MČR Varnsdorfský upoutanec 2011

V sobotu 9.července uspořádal LMK Varnsdorf z pověření Svazu modelářů České republiky v krásném sportovním areálu Kotlina ve Varnsdorfu mistrovství České republiky upoutaných maket F4B a SUM a veřejnou soutěž upoutaných akrobatů F2B. V kategorii SUM (sportovní upoutané makety a polomakety) zvítězil Roman Kutmon z Nymburka a stal se mistrem republiky v této kategorii pro rok 2011. Létal s maketou Sorrell SNS-7 Hiperbipe, před Vladimírem Novotným z Kladna, který létal s maketou Grumman Avenger TBM-3E. Třetí skončil Petr Skurčák, který létal s maketou Piper PR-15, těsně před jeho synem Ondrou, který létal s maketou IL-2 Šturmovik.

Celkem se v této kategorii zúčastnilo 13 z 16-ti přihlášených soutěžících. Závěr startovního pole tvořili domácí. V podstatě to jsou začátečníci – Ondra Motl, David Jára, Vladimír Svoboda a Jaromír Cimpl.

V kategorii F4B (upoutané makety dle FAI) se stal mistrem ČR pro rok 2011 Václav Šťastný, který létal s maketou Fokker D VII, z Kladna, před Romanem Kutmonem z Nymburka, který létal s maketou Cessna 150. Na výborném třetím místě se umístil domácí Petr Skurčák s maketou Jakovlev UT1. Jako druhý závod letošního upoutance byla volná soutěž upoutaných akrobatických modelů F2B. Zvítězil Jan Kubeš z Kladna před Romanem Radošem z Turnova. Našim zástupcům se nedařilo, Pavel Tomanec skončil třetí a Petr Tomanec čtvrtý.

Závod proběhl za pěkného počasí, i když bylo znát, že nárazový vítr nad 5m/s soutěžícím přece jenom vadil a nutil je někdy ke škodě diváků až k přílišné opatrnosti. Jenom skuteční mistři tyto podmínky dobře zvládli.

Za velmi zdařilou akci je nutné poděkovat členům LMK Varnsdorf , kteří zajišťovali soutěž ať už jako organizátoři, bezejmenní pořadatelé, výpočtáři (ing.arch.Tomáš Beneš, Helena Skurčáková) a nezbytní pomocníci všeho druhu a věku. Dále bodovačům (Jiří Křepela,František Řehák,Pavel Macek,Pavel Lebr ) časoměřičům (Lubor Čechura a Josef Fronc). Jury soutěže tvořil tým ing. Pavel Rajchart, Ing. Rudolf Studený a Pavel Fencl. A v neposlední řadě všem sponzorům. Jmenovitě firmám IVT – Petr Vágner, OBY Varnsdorf, JVB-engineering, Eurogreen , Design centrum Varnsdorf, Andrea Ruďáková prodej autodílů a dalšího zboží, Vladimíru Svobodovi, Tolštejnskému panství, obci Dolní Podluží a městu Varnsdorf.

Na závěr je třeba poděkovat i všem divákům, kteří přes překrásné počasí lákající na koupaliště, si udělali čas a soutěž v hojném počtu navštívili.

Za organizátory ředitel soutěže ing. Josef Bartík

Fota zde