Varnsdorfský upoutanec 2018

Ve dnech 6. – 8. 7. 2018 proběhl další ročník soutěže upoutaných modelů v kategoriích F2B – Světový pohár akrobatů, SUM a F4B – Mistrovství ČR maket a polomaket, UŠ – O pohár Tolštejnského panství.

Jako již tradičně, i letos celé klání proběhlo na stadionu ve Varnsdorfské kotlině pod organizací Klubu varnsdorfských modelářů. Týdny před zahájením samotných soutěží probíhaly pečlivé přípravy podkladů, jednání s úřady a hledání sponzorů, bez kterých by taková akce nebyla možná. I jim patří poděkování za hladký průběh soutěží.

1

Akce byla velmi dobře připravena, a tak se již od 5. 7. začali sjíždět první účastníci. Mezi ty, kteří měli do Varnsdorfu nejdelší cestu patřil zástupce Ukrajiny, dále pak závodníci z Německa a Polska. Věříme, že na další ročník závodu přicestují i další kolegové ukrajinského modeláře, a rozšíří tak startovní pole zahraničních účastníků. Celkem se ve všech kategoriích zúčastnilo 20 závodníků od žáků po seniory a někteří i ve více letových kategoriích. Program byl po celé tři dny plně nabitý. Celkový průběh závodů se nesl nejen v duchu soupeření o nejlepší místa, ale i přátelského posezení a diskuze s přáteli z českých i zahraničních klubů. Soutěže proběhly bez zásadních komplikací, nebyly podány žádné protesty soutěžících, a i přes to, že především u mladých modelářů došlo i k nějakým haváriím a poškození pracně stavěných modelů, hodnotíme letošní ročník Varnsdorfského upoutance za zdařilý.
Na závěr byly rozdány připravené ceny, zazněly poslední komentáře našich i zahraničních kolegů a Varnsdorfský upoutanec 2018 je minulostí.

2

3

Všechny fotografie z akce jsou uloženy ZDE.

Letošní ročník byl ale bohužel od těch předchozích v něčem odlišný. Závodu se nezúčastnil a ani se nemohl podílet na přípravách, tak jako v minulých letech, předseda našeho klubu Ing. Josef Bartík, protože byl hospitalizován se zdravotními problémy v nemocnici. O to pro nás ostatní byla větší zodpovědnost, vše připravit, zajistit a zorganizovat. V tu dobu jsme bohužel netušili, že budeme bez jeho účasti připravovat Varnsdorfského upoutance nejen pro letošní rok, ale i pro roky následující.

O měsíc později, dne 2. 8. 2018, Ing. Josef Bartík, předseda Letecko-modelářského klubu Varnsdorf, ve věku 73 let náhle zemřel. „Náčelník“, jak jsme mu říkali, vedl klub mnoho let a díky jeho trpělivé a náročné práci dosáhl klub mnoha dobrých výsledků na domácích, ale i zahraničních soutěžích. Byl velkým příznivcem především kategorií upoutaných modelů, ve kterých do posledních let sám soutěžil, a modelů volných kategorií, které zase byly vhodné pro stavbu a soutěžení na modelářských kroužcích. Největším jeho přínosem pro letecké modeláře byla právě výchova nové generace mladých modelářů na kroužcích ve Varnsdorfu, Rumburku, České kamenici a Bílém Kostele. Jeho elán mu dovoloval zvládat obrovské nasazení a mnohé z nás k modelařině nejen přivedl, ale dokázal u ní i udržet.

4

Je nám všem líto, že odešel. Bylo to náhlé a bolestné …

Naposledy tak vzdáváme čest jeho památce.
prázdný řádek

Kamarádi a kolegové z LMK Varnsdorf