Lodičky leteckých modelářů

Ano, i v letošním roce jsme se sešli a vypadá to, že tahle tradice pevně zakotvila mezi akcemi našeho klubu. Na starosti si letošní ročník vzali Petr Skurčák a Vašek Jára a to především proto, že byli na naší akci pozváni i lodičkáři z jiných koutů republiky a pozvánka na akci byla také zveřejněna v modelářských mediích. Začínalo to před šesti lety 5 lodičkami a teď je z toho už opravdu velká akce. Bohužel nám letošní ročník opět zkomplikovalo počasí a i z toho důvodu nedorazilo několik potvrzených účastníků. Přesto bylo na co se dívat.

Vodní plocha byla řádně připravena, včetně pramice pro záchranu čehokoliv, co by se topilo, a na břehu bylo postaveno perfektní zázemí. I přes nepříznivou předpověď počasí se nás nakonec sešlo hodně. Přijeli lodní modeláři z Náchoda, ale také až z Ostravy, a samozřejmě i členové varnsdorfského klubu a okolí. Nejvíce byly k vidění modely rychlostních člunů, velkých od několika desítek centimetrů až po skoro 2 metry. Velké modely byly povětšinou poháněny spalovacími motory ať už lodními, nebo upravenými třeba z křovinořezu. Asi největší překvapení nám připravil Zdenek Matušek, když z kufru svého auta vytáhl velkou plachetnici, kterou se mu před námi podařilo zdárně utajit a předvedl všem přihlížejícím její funkce. Stahování plachet, ale také natáčení stěžňů doplnil výstřely z lodních děl, vše ovládané dálkově rádiem. Aby byla kulisa dokonalá, pořídil si Zdenek odpovídající hudbu, kterou pouštěl z reproduktoru, a jako správný námořník se vybavil i šátkem na hlavu. Zdařilou plavbou pak završil své vystoupení.

Přerušováni dešťovými přeháňkami jsme se všichni střídali na vodní ploše, a tak nějak vzájemně doplňovali své ukázky. Častěji, než jsem čekal, přicházela ke slovu i pramice při záchraně lodních člunů především se spalovacími motory, kterým prostě kdesi chcípnul motor a zastavily se. Lovil se člun i z rákosí po tom, co jeho pilot tak nějak nestihl zatočit, ale i elektrika občas vypověděla službu a musela se zachraňovat.

Myslím, že budu mluvit za všechny, že jsme si tu sobotu docela užili a to i přes občas padající déšť. Vydrželi jsme u vody od rána od 9 hodin až do 5. hodiny odpolední, kdy jsme začali balit. Co všechno bylo na varnsdorfském Mašíňáku letos k vidění najdete ZDE na Rajčeti.

Díky všem, co jste dorazili.                                                                                                    MP

Napsat komentář