Josefovské létání halových modelů v Děčíně

Dne 16. 3. 2024 byl nově stanovený termín soutěže halových modelů v děčínské sportovní hale, po tom, co původní termín kolidoval s jinými soutěžemi.

Soutěž byla pořádána DDM Děčín a děčínskými modeláři tradičně zastoupených Víťou Privarou. Organizačně byla soutěž kvalitně zajištěna, stejně jako v předchozích ročnících, a tak soutěžící věděli, do čeho jdou. Od loňska, kdy v hale došlo k výměně světel, se výrazně snížilo riziko zavěšení A6 na konstrukci a následná možnost jejich poškození při sundávání.

Zatímco já jsem zpočátku nevěděl jestli pojedu, Pavel Formánek a Eugen Belo s účastí počítali. Nakonec se tak nějak všechno povedlo a i já s dětmi z Rumburského kroužku jsme účast potvrdili. Dětí se mi se nakonec sešlo 5 rumburských a 1 varnsdorfský, bylo tak jisté, že o zábavu bude postaráno. K nám se ještě přidal Tomáš Beneš se svým synem Rudou.

Tentokrát jsem čas příjezdu do haly posunul na 8:30 s myšlenkou „když nebudou mít děti zbytečně moc času na trénink, tolik toho před závody nerozbijí“😀. No úplně se to nepovedlo a děcka i tak stihla některá házedla poničit. Ale slepili jsme je a byla připravena na soutěž.

Průběh soutěže házedel F1N byl standardní, létala se 3 kola po třech startech. Byl jsem rád, že si děti už pamatovaly, jak to probíhá, že se musí hlásit před soutěžním hodem a plně se tak vyhnuly neměřeným „soutěžním“ hodům.

Před polednem jsme měli odlétáno. Zatím, co na plochu se nahrnuli neustále trénující modeláři s házedly, Víťa počítal výsledky a připravoval vyhlášení. Jsem rád že varnsdorfští modeláři zabodovali a i děti nalétaly pěkné časy. V seniorech v F1N získal náš Tomáš Beneš 3. místo a jsou to další závody, kdy Tomáš šlape na paty ostříleným F1Nkařům s kompozitovými házedly. Tomáš létal se svými novými klapkovými házedly vyřezanými z extrudovaného polystyrenu a jeho nejlepší  letový čas překračoval 47 vteřin. Super! Z dětí na stupně vítězů dosáhli Matěj Kapias ml. žáci 1. místo a Adam Vomáčka ml. žáci 3. místo. Oba kluci z rumburského kroužku. Kompletní výsledovka F1N je ZDE.

V souladu s programem jsme po vyhlášení házedel mohli chvíli trénovat gumáčky kategorie A6 a P3 a ve 13:00 byla zahájena soutěž. Létaly se obě kategorie najednou, tak jak kdo přišel na start. Soutěžících bylo o něco méně než v házedlech, i mě dva kluci odjeli, a tak soutěžní lety probíhaly v poklidu, času bylo dost.

Naše varnsdorfské soutěžící doplnili po obědě Pavel s Eugenem a po zahájení soutěže začal boj o co nejdelší lety. I v téhle kategorii se mi pomalu vrací, co děti učím při jednotlivých soutěžích, jak s modely manipulovat, jak natáčet svazky a co víc, děti si to pamatují 😊. Hodně to ulehčí práci a kmitání mezi nimi a děti jsou samostatnější.

I já jsem měl v plánu soutěžit a odlétat jak A6 tak P3. Zatím, co Pavel a Eugenem hned od startu A6 nasadili lety přesahující 5 min. Já jsem zvolil první lety v kategorii P3 a kategorii A6 jsem nechal na později. Přesto, že v předchozí soutěži jsem dosahoval lety přes 7 min., tentokrát mi to vůbec nešlo  a až poslední let jsem zaletěl k mé spokojenosti. Nebylo to lepší ani v A6, kde jsem se k hranici 5 minut ani nepřiblížil a nejlepší lety se pohybovaly něco málo nad 4:30. Dětem se dařilo lépe. Nejlepší lety v A6 dosahoval Ruda Beneš, který nakonec dosáhl součtu dvou nejlepších startů 9:45 a obsadil 1. místo. Za ním na 2. místě skončila Anežka Jahodová s časem 7:29 a 3. místo Adam Vomáčka 6:58. Varnsdorfské děti tak obsadily všechny stupně vítězů. I v dospělácích jsme slavili úspěch a v A6 Pavel Formánek časem 11:11 získal 3. místo. V P3, i když jsem nebyl s letovými časy spokojený, jsem nakonec získal 2. místo s časem 12:29. Výsledky gumáčků najdete ZDE.

Když se vše uklidnilo, vytáhl Pavel Formánek svého Fokera a předvedl s ním perfektní starty. I my s dětmi jsme si několikrát pustili gumáčky pro radost a vyplnili tak čekání na výsledky. Po 18. hodině bylo provedeno vyhodnocení a rozdání cen i v kategoriích A6 a P3. Popřáli jsme si šťastnou cestu a všichni se rozjeli ke svým domovům.

Byla to pro nás poslední halová soutěž, než zase začne podzimní turnus a vůbec jsme v ní nedopadli špatně. Jsem rád nejen za výsledky ale i za pěknou účast varnsdorfských modelářů. Foto z akce najdete na Rajčeti TADY.

                                                                                                                      MP

Napsat komentář