Medaile z Mistrovství České republiky volných modelů

Ve dnech 14. – 15. 10. 2023 proběhlo MČR malých volných modelů na letišti Hořice – Domoslavice. Oba dva dny počasí příliš nepřálo, až na ranní hodiny foukal silný vítr, v sobotu musela být soutěž dokonce přerušena.

V sobotu jsme začínali s Pavlem Formánkem v kategorii F1G, tedy modelů s gumovým pohonem a sklápěcí vrtulí. První dvě kola byla ještě za slušného počasí s proměnlivým směrem větru a zapsali jsme oba plné časy 120 s. V dalších kolech už ale byly povětrnostní podmínky náročnější a také se projevily místní specifické nevyzpytatelné podmínky, potvrzené i jinými účastníky soutěže. Častá situace, kdy to vypadá,  že „to tam je“ a následný rozpad termiky vedoucí ke špatnému letu, dostihla Pavla, který v dalších kolech ztrácel. Mně se ostatní plné časy udržet podařilo, a to i za cenu ztráty hlavního modelu, který po čtvrtém kole zmizel kdesi v poli. Po čtvrtém kole byla kvůli větru a přicházejícímu dešti soutěž až do 15:00 přerušena, ale ani tříhodinové klopýtání řepným polem k nálezu modelu nevedlo. Do posledního startu a rozletu jsem proto musel nasadit starší, který na standardní „maxo“ v pátém kole stačil, ale na prodloužené tříminutové v rozletu už nikoliv. Bylo z toho nakonec druhé místo. Za poslední tři roky tedy máme z našeho klubu pokaždé někoho „na bedně“ – loni E. Belo 2. místo v kat. P30 a předloni P. Formánek 3. místo v kat. F1G. Vzhledem ke stále rostoucí úrovni soutěžících to považuji za slušný výsledek.

V neděli se k nám přidali Standa Rudinský a Honza Štohanzl s házedly. Jak už bylo zmíněno, téměř celou soutěž opět foukal silný vítr, klidný vzduch byl pouze ráno. Alespoň se tak dalo trénovat ještě před začátkem soutěže. Létali jsme jak házedla (Standa, Honza a já), tak modely kategorie P30 (Pavel a já). Nejlépe se dařilo Standovi, který dlouho držel téměř samá maxima, se ztrátou pouhou 1 s ve třetím kole. Bohužel ve čtvrtém a pátém kole se mu nepodařilo tuto úroveň udržet a i když model vyhodil do velmi slušné výšky, na maxima nedosáhl. Výsledný čas 520 s stačil na čtvrté místo, což bylo sice zklamáním, ale i tak je to rozhodně slušný výkon. V kategorii P30, což jsou modely poháněné gumovým svazkem s pevnou plastovou vrtulí, jsme na loňský úspěch navázat nedokázali. Plný výkon 100 s na let jsme zapsali pouze několikrát, což na dobré umístění nemůže stačit. Po soutěži jsme se ještě bezvýsledně pokusili najít můj model z předchozího dne. Jeden model ulétl také Honzovi, ten mu ale náhodou našel jiný soutěžící. Chvílemi foukalo i směrem do kukuřičného pole, kde je malé modely velmi těžké najít. I moje házedlo tam jednou přistálo po vysokém letu ve „stoupáku“, naštěstí ale až na okraj, takže bylo vidět mezi řádky.

Kompletní výsledovka F1G, F1H, F1J je ZDE a výsledky A3, P30, H jsou TADY.

Tomáš Beneš

Napsat komentář