Dvě medaile z Rakovnického upoutance

Na 26. 9. jsme si naplánovali účast na soutěži upoutaných modelů kategorie UŠ v Rakovníku. Měli jsme jet ve třech: já, Jarda Brož a Vláďa Svoboda. Posledně jmenovaný nakonec kvůli pracovnímu vytížení nedorazil a tak jsme barvy našeho klubu hájili jen ve dvou. Předpověď počasí nebyla nic moc a déšť mě provázel celou cestu. Naštěstí po příjezdu na rakovnické letiště přestalo pršet, začalo se vyjasňovat a po poledni jsme se už zase pekli na sluníčku.

Plán pořadatelů byl odlétat dvě kola UŠ, pak celé SUM a pak poslední kolo UŠ. Tak se i stalo a hned od rána se v kruhu střídali jednotlivý soutěžící. Přijeli všichni známí modeláři. Nelétal jen Václav Betka, protože měl plné ruce práce s dětmi, které přivezl, a Jaromír Hoblík, který se věnoval organizaci a zpracovávání výsledků. Celkem nás tedy bylo 11 a z toho 5 dětí.

Rakovnické letiště je pověstné poměrně silným větrem a v den závodů nám to plně potvrdilo. Prakticky celý den foukalo s různými poryvy a vítr komplikoval naše lety. První kolo UŠ jsme přesto nalétali s velmi pěkným bodovým hodnocením. Jarda dokonce zařadil do sestavy nový prvek – dvojitý přemet na zádech. Já naopak s vědomím silného větru vyřadil osmičku nad hlavou a nahradil ji jednoduchým, ale bezpečným přemetem.

Po druhém kole, které jsme odlétali na dvě části, přerušeni obědem, jsme netrpělivě očekávali výsledky a předběžné pořadí. S Jardou jsme byli těsně za sebou, jen letos obráceně než tomu bylo vloni. Já druhý, Jarda třetí a překvapivě až za námi Richard Hoblík, kterému se vůbec nepodařil druhý let. V silném větru měla většina soutěžících velké problémy s přistáním a velmi často modely nafouknuté větrem při přistání poskakovaly. Před námi s velmi pěknými lety Míra Dvořáček. Na rozhodnutí jak letět poslední kolo jsme měli dost času, protože přišly na řadu starty SUMek.

V téhle kategorii soutěžilo 9 soutěžících a opět všech 5 dětí. Především děti předváděly pěkné lety. Bohužel kombinace vítr a polomakety byla pro některé soutěžící konečnou a pro jejich modely devastující. Začalo se rozbíjet a to na všech úrovních. Nejprve poničili své modely kluci od Václava Betky, pak při velmi pěkném letu a letu na zádech rozbila svůj model Z50 jediná dívka v soutěži, Lenka. To jsme ale netušili, že další havárie na sebe nenechá dlouho čekat i u dospěláků. Při svém soutěžním letu rozbil model i Míra Dvořáček. Jeho nový model Turboporter, který jsme mohli obdivovat při premiéře i v Rumburku na naší soutěži, doznal značné újmy, když mu urazil předek i s motorem a celkem pochopitelně z toho byl Míra hodně rozladěný. Jen díky havárii totiž nezasáhl do boje o nejvyšší stupně vítězů. Soutěž SUM byla dolétána, někteří soutěžící raději nelétali poslední kolo, a tak se počítaly výsledky.

Nás ale čekalo poslední kolo UŠ. Navnaděni dosavadními výsledky nepřipadalo do úvahy neletět a tak jsme já i Jarda nastoupili k soutěžnímu letu. Já s cílem udržet pořadí, Jarda s cílem vylepšit si skóre o těch pár bodů a dostat se přede mě.

Aby to bylo ještě zajímavější, byli ve třetím kole vyměněni bodovači, a tak jsme mohli jen tušit jak to celé dopadne.  Můj let dopadl dobře, ponechal jsem i vyměněný obrat (přemet) a povedlo se mi i přistání.  Byl jsem spokojený. Jarda nastoupil po mě. Let zahájil bez zaváhání, když ale došlo na  přemet na zádech, obrat  nedotočil, na zádech skončil v zemi a poškodil si předek svého modelu.  Bylo jasné, že chybějící body nenaletí.  S napětím jsme ale očekávali start Ríši Hoblíka, který nás mohl ještě přeletět. Jeho let byl standardní a tak o konečném výsledku rozhodly body a výpočty.  

Ty k naší radosti ukázaly, že jsme obhájili umístění po druhém kole! Já jsem skončil na 2. místě a Jarda Brož na 3. pozici. Všechny nás přelétal a první místo získal Míra Dvořáček. Umístění všech soutěžících v kategorii UŠ najdete ZDE a výsledky polomaket SUM otevřete ZDE. Něco málo fotek můžete prohlédnout TADY.

Den se nakonec docela vydařil. Jen škoda toho větru a těch rozbitých modelů.           

                                                                                                                      MP

Napsat komentář