Varnsdorfský upoutanec, MČR upoutaných maket a polomaket 2022

První víkend v červenci již tradičně patří soutěži upoutaných modelů kategorií UŠ, SUM a F4B, které pořádá náš klub. Protože je sudý rok, byla účka uspořádána ve Varnsdorfské kotlině na umělé trávě fotbalového stadionu. Letošní ročník byl rozšířen o pořádání Mistrovství České republiky SUM a F4B, tedy upoutaných polomaket a maket.

S přípravami jsem za pomoci Petra Skurčáka začal již několik týdnů před zahájením soutěže, kdy je potřeba zarezervovat plochu, domluvit rozhodčí, bodovače, obslužný personál, stravování, nakoupit ceny, prostě všechno, co je k takové soutěži potřeba. Přípravy soutěže vyvrcholily v pátek 1. 7. odpoledne, kdy jsme na stadion navezli vše potřebné a hlavně za pomoci kolegů z klubu postavili velký klubový stan. Za mírného deště jsme přípravy dokončili a byli připraveni na soutěžní maraton.

Celý tým varnsdorfských modelářů se v sobotu ráno v 8:00 sešel na ploše a spustil se koloběh přihlašování, evidence soutěžících, modelů, postavení stojánky modelů, bodovačů a přístřešků. Soutěžící přijížděli od brzkého rána, kromě bratří Hoblíků, kteří již tradičně přijeli v pátek a ubytovali se ve svém karavanu u plochy. Když jsme se při zápisu soutěžících potkali se soutěžícími z Německa, byli jsme rádi, že po předchozích letech poznamenaných různými zákazy, opět přijeli na naší soutěž. Vlastně nakonec přijeli všichni tradiční účastníci. My jsme měli své zástupce ve všech soutěžních kategoriích. Jazykovou bariéru jsme nakonec při registraci zvládli, co nás ale zablokovalo byl výpadek PC, které prostě odmítlo pracovat. Rychlý telefon domů to ale všechno napravil a za 30 minut už mi moje drahá polovička přivážela náhradní PC vybavení. Konečně jsme rozjeli i tu registraci.

Na sobotu byla naplánovaná soutěž kat. UŠ a na odpoledne statické hodnocení modelů SUM a F4B. Start prvního kola se nám díky výpadku PC sice zpozdil, jinak ale plán celého dne pěkně šlapal. Na zahájení se dostavil místostarosta města Varnsdorf Jiří Sucharda (jak jsme se při rozhovoru s ním dozvěděli také v minulosti modelář) a všem soutěžícím popřál pěkné soutěžní lety a přistání. O dodržování časového limitu a vyzývání na start se po oba dny pečlivě starali startéři Standa Rudínský a Pavel Lupoměský, o pečlivý chod výpočetního střediska pak Helena Skurčáková a Dana Sluková. Že se vyplatí dělat trhací zkoušky lanek jsme se přesvědčili ve chvíli, kdy Jarda Cimpl testoval pevnost lanek – jednomu ze soutěžících při zkoušce lanko prasklo. Celý den se na ploše střídalo několik bodovačů ve třech týmech a přesným zrakem hodnotili letové obraty.

Počasí, které mělo o víkendu nastat se opravdu povedlo. Všechna soutěžní kola jsme odlétali a okolo 18. hodiny jsme mohli vyhlašovat výsledky kategorie UŠ. Letos, po dlouhé době, byla vyhlášena i kategorie žáků, kteří pod obětavým vedením Václava Betky z Nymburka také přijeli  soutěžit. Příčku první si vylétal Jaromír Hoblík a získal tak nový putovní pohár, který jsme pro tento ročník připravili. Tak uvidíme jestli to zvládne 3x po sobě, aby si ho mohl odvézt na trvalo. Naším nejlepším v UŠkách byl Petr Skurčák, který obsadil pěkné druhé místo. Kompletní umístění soutěžících UŠ najdete ZDE. Sobotní večer byl určený k posezení s kolegy a kamarády, již tradičně se probralo všechno možné a až hodně pozdě, a někteří až nad ránem, jsme se rozjeli do svých obydlí.

Neděle byla celá vyhrazena soutěžním letům Mistrovství České republiky SUM a F4B. Přijeli všichni aktivní modeláři v těchto kategoriích a po sobotním statickém hodnocení jsme v 9:30 odstartovali 1. soutěžní kolo. Modely byli vesměs známé, poprvé v letu jsme ale viděli maketu Čmeláka v německé imatrikulaci voděnou Lutzem Richterem. Druhou novinkou byla polomaketa Václava Dlouhého M33 Monitor. Václav však při prvním letu ulomil podvozek a dalších letů se tak nezúčastnil. Posledním novým modelem byla polomaketa Avia B534 Petra Skurčáka, se kterou létal Ondra Skurčák. Na ploše se opět střídaly týmy bodovačů a startéři nemilosrdně vyzívali soutěžící na start jednotlivých kol. Vše šlapalo jako na drátkách, a tak než jsme se nadáli, létali se lety posledních soutěžních kol. Okolo 16. hodiny bylo sečteno a rozhodnuto. Znali jsme nové mistry republiky v kategorii SUM a F4B. Zbývalo je představit soutěžícím. Nástup a ocenění soutěžících proběhlo na standardní úrovni a na stupínky nejvyšší vystoupili, tedy titul Mistra České republiky získali:

V kategorii SUM Roman Kutmon s polomaketou Sorell Hyperbipe NS7, naším nejlepším soutěžícím v SUMkách  byl Ondřej Skurčák na 4. místě.

V kategorii královské, tedy F4B, získal titul pro rok 2022 Matyásek Luboš s maketou Avia BH 10. Náš Petr Skurčák obsadil 3. místo.

Kompletní výsledovku SUM a F4B najdete ZDE.

Fotky z pořádané akce najdete tentokrát na dvou odkazech TADY a TU.

Mé hodnocení? Soutěž se rozhodně vydařila a dovolím si říci, že z reakcí soutěžících můžu soudit, že si tento víkend užili. A co mě potěšilo nejvíce byl obdiv „kolik že máme v klubu ochotných členů se na pořádání takové soutěže podílet„. Ano, naše klubová trička byla vidět opravdu všude a parta lidí, která se na zorganizování celého soutěžního víkendu podílela, odvedla perfektní práci! Jejich kompletní výčet najdete na výsledkových listinách jednotlivých soutěží.

Rád bych Vám všem poděkoval za práci, kterou jste po celý soutěžní víkend odváděli, protože bez Vás by takové soutěže, kam se soutěžící rádi vracejí, nebyli.

Na pronájmu stadionu a cenách pro soutěžící se finančně podílel nejen klub Leteckých modelářů Varnsdorf, ale také Město Varndorf společně se SMČR.

Děkujeme za podporu.

Miroslav Procházka
předseda klubu

Napsat komentář