Zase jedno upoutané zlato …

Přišel, viděl, zvítězil …

Tak by se dala shrnout účast jednoho z našich nejlepších modelářů na soutěži upoutaných maket ve Švýcarsku. Ale popořadě.

Na cestu dlouhou téměř 800 km vyrazil Petr Skurčák s manželkou Helenou a bratři Hoblíkové, tak aby včas dorazili na místo, ubytovali se, okoukli prostředí a konkurenci. Vyrazili do Švýcarského Untersiggenthalu, kde se o víkendu 21. – 22. srpna 2021 již po sedmé konal mezinárodní pohár Scale/Semi-Scale Cup. Kromě stálých příznivců German Scale poprvé také i s naší českou účastí – a byla velmi úspěšná.

V sobotu na účastníky čekal perfektní letní den, v neděli ale chladná a zatažená obloha. Na startu bylo 10 závodníků v kategorii semi-scale a 3 soutěžící v kategorii scale. Jelikož byly na nedělní ráno předpovězeny silné bouřky, byl program soutěže v sobotu tvrdě tlačen dopředu. Bylo provedeno statické hodnocení modelů a dva lety v obou kategoriích. V případě nouze by to stačilo na platné výsledky soutěže. Nedělní ráno bylo sice chladnější a zatažené, třetí let ale bylo možné dokončit bez problémů. První dešťová kapka spadla přesně na konci předávání cen. Prostě to vyšlo …

Kategorie Scale

Nejvyšší statické hodnocení v kategorii Scale dosáhl Švýcar Heiner Borer se svým nádherným Albatrosem DV. Nejlepšího letu v kategorii Scale pak dosáhl náš Petr Skurčák, český mistr, který v letu perfektně zvládl svůj Jakovlev UT-1. Je vidět, že má Petr po letech model pevně v ruce a nějací Švýcaři ho nerozhodí.

Určitě k tomu přispělo i doladění motoru, se kterým měl Petr na Varnsdorfském upoutanci potíže. Pro nás již známá a často viděná Petrova maketa Jakovleva UT-1 byla ve Švýcarsku novinkou a jeho perfektní zpracování bodovači i náležitě ocenili. Spolu s velmi pěkným statickým hodnocením dokázal Petr Skurčák držet krok s tvrdou konkurencí. V kategorii Scale se nakonec stal celkovým vítězem a domů přivezl zlato!

Kategorie Semi-Scale

I v této kategorii jsme měli zastoupení a Petr odlétal soutěžní kola společně s bratry Hoblíky. Švýcar André Meyer v kategorii Semi-Scale nejvíce zaujal porotu se svým elegantním Mitsubishi A6 M Zero. André měl bohužel ale při prvním letu smůlu. Skončilo to havárií a do dalších bojů tak nezasáhl.

Nejlepší letové hodnocení v kategorii Semi-Scale získal Švýcar Daniel Baumann se svým Bückerem Jungmannem. Jako úspěšný upoutaný akropilot ovládal svou polomaketu klidně a přesně a vylétal si tak celkové první místo.

Jaromír Hoblík se svým Yakem 54 vybojoval  bednu, když získal 3. místo. Petr Skurčák obsadil s Piperem 5. místo a Richard Hoblík s Grummanem pak 6. místo.

Všem jim patří obrovská gratulace k dosaženým výsledků. Kluci zase jste ve světe ukázali, že umíme stavět i létat!

Výsledková listina ke stažení ZDE.

Všichni soutěžící a četní návštěvníci byli ze soutěže nadšení. A jsou už sedm let, co soutěže probíhají. Pravděpodobně k tomu přispívají různé faktory: velmi pěkná místní atmosféra, láskyplně a perfektně organizovaný catering se sobotní večeří a přátelská diskuse s konkurenty i hosty.

3 komentáře u „Zase jedno upoutané zlato …“

Napsat komentář