Lodičky leteckých modelářů

I v letošním roce jsme se v květnu sešli tak trochu jinak, než by se se od leteckých modelářů mohlo očekávat, tedy bez letadel a u vody. Dne 8. května jsme měli naplánovanou akci na koupališti v Dolním Podluží a dovolím si říci, že již pravidelnou akci – ježdění s lodičkami.

Je vidět, že národ modelářů mnohdy přesahuje svojí hlavní činnost do oblastí ostatních modelářských aktivit, a tak jsme i letos oprášili své lodní modely a vyrazili na vodu. Cílem nebylo jen si zajezdit, ale i se konečně potkat, probrat co je nového, a co mě těší, i pochlubit se novými modely.

Letošní chladné a větrné počasí lodičkám zas tak moc nevadí a tak se nás sešlo poměrně hodně. Od první lodičkářské akce mnozí členové klubu uznali, že i na takovéto aktivitě přeci jen něco je a lodičku si pořídili nebo postavili.

Protože se koupaliště nachází v centru obce a okolo vede i turistická cesta připojovali se k nám se v průběhu odpoledne i turisté, které naše počínání zaujalo.

Modely se objevovaly opravdu různých kategorií a velikostí, většinou elektrické, ale byl k vidění i model motorové jachty na spalovací motor V. Járy, nebo třeba plachetnice. Škoda jen, že se pro pracovní vytížení nemohli se svými modely zúčastnit naši jediní plnohodnotní lodní modeláři J. Kučera se synem. Tak snad příště.

Velká část modelů byla stejná jako v loňském roce, novinky se však našly. Těšíme se na další ježdění, kdy S. Rudinský určitě předvede dokončenou precizní stavbu svého nového člunu, který přivezl zatím v rozpracovaném stavu na ukázku. Odpolední poježdění rozhodně zpestřil „přespolní“  kolega modelář J. Kubeš, který přivezl makety kolesových parníků propracovaných do nejmenšího detailu, a jak nás upozornil, tak i uhlí na palubě je opravdu uhlí. Chvílemi jsem se obával, aby jeho modely na vodě někdo netrefil. Nestalo se tak, uff..

Ke kolizi ale došlo. Skoro se mi chce napsat, že se opakovala situace, kdy rychlý člun při nárazu proděravěl trup mého člunu. Nabouraným byl tentokrát rybářský člun V. Svobody, který schytal ránu, aniž stačil zareagovat. Viděl jsem ale fotky, Vláďa má člun již opravený. Co nás ale mrzí, nikdo ani nepřišel, aby řekl „promiň“. A to by se mezi modeláři stávat nemělo.

Vybaven zkušenostmi z minulých ročníků jsem si i letos připravil lodičky dvě a počítal s jejich zapůjčováním dětem. Ať už z klubu, nebo přihlížejícím, které si to chtěly zkusit.  Omezená max. rychlost byla zárukou, že půjčené modely budou i v rukách začátečníků jako beránci. A byl jsem docela rád, když jsem se i já občas k rádiu dostal. Ještě, že jsem měl spoustu baterií.

Foto z celé akce najdete ZDE.

Akce se rozhodně povedla, počasí vyšlo, účast pěkná, diváků spoustu. Až jsem si zase v duchu říkal „my že jsme klub leteckých modelářů?“

MP

Napsat komentář