Soustředění talentované mládeže Raná 2018

 

Stejně jako v předchozích letech i letos pořádal Varnsdorfský klub  tábor na Rané. Po několika týdnech společných příprav jsme tak mohli tuto již tradiční akci uskutečnit.
1
Tábora se v letošním roce zúčastnilo 18 dětí z modelářských kroužků ve Varnsdorfu, České Kamenici a Vilémově. Ve dvou týdenních turnusech se vystřídali dva hlavní vedoucí Miroslav Procházka a Petr Blaschka – „Peťo ještě jednou velké díky za pomoc“. O hladký chod se pak staralo dalších několik vedoucích, kteří se v průběhu 14 dní střídali, tak jak byly naplánovány služby. I jim patří mé poděkování za čas, který táboru věnovali.
Na tábor jsme měli připraveno 17 soutěží, a tak každý den proběhla minimálně jedna. Součet výsledků ze soutěží se počítal do celotáborového vyhodnocení a všechny body ze soutěží – lukostřelba, hod do dálky, RC kulička, šipky, pinčes, házedla, modelářský test a dalších, byly pečlivě zaznamenávány do celkové tabulky.
prázdný řádek
No a protože jsme byli na Rané, tak nesměl chybět výstup na vrchol. Aby to bylo trochu složitější uspořádali jsme ho jako běh! V neděli tak bylo po jednotlivcích odstartováno, děti musely proběhnou určenou trasu, kde bylo připraveno osvěžení a pitné stanice, protože ten den, vlastně stejně jako téměř celý tábor, panovalo vedro. Sprcha v cíli v podobě PET lahví s děrovaným víčkem tak byla plně využita. Nejlepší čas se nakonec pohyboval okolo 11 min!
Protože počasí přálo, nechybělo ani koupání v místní nádrži, vlastně to bylo příjemné osvěžení v letním parnu jak pro mládež, tak pro vedoucí.
prázdný řádek
V průběhu 14 dní probíhala stavba modelů a opravy těch. co jsme s nimi létali. Kluci vytáhli i účka a nebáli se je půjčit nováčkům, kteří si chtěli pár okruhů vyzkoušet. Při příznivém větru jsme samozřejmě vyrazili na kopec, jsme přeci na Rané, kde jsme měli v plánu klukům zapůjčit k řízení RC větroně a pustit je v modelářských dovednostech zase o kousek dál. Ke slovu tak přišli osvědčené stroje Lionek, Lucka a Vosa. Musím přiznat, že to klukům docela šlo. A asi jsme v nich vzbudili zájem o takové létání, protože každý další den se ptali „půjdem na kopec?“
prázdný řádek
Celý tábor obecně panovalo velké horko a to značně stěžovalo všechny plánované aktivity, jak letecké, tak soutěžní. Nebylo se kam schovat, ve stanech i na baráku bylo snad ještě tepleji a všichni si proto užívali večery, kdy teplota alespoň trochu spadla. Tři večery jsme využili pro venkovní promítání, kdy Pavel Formánek přivezl sestřihaný film z létání klubu a táborů z let minulých a měl s ním velký úspěch. My starší jsme zavzpomínali a ti mladší se pobavili nad tehdejším vzhledem a letovými pokusy dnes již starších pánů. Honza Pecinovský také přispěl ke vzpomínkám svým archivem fotek, které v jednom z večerů neúnavně promítal. Pro třetí večer pak bylo dovoleno dětem vybrat si jeden z nabízených filmů. Večerní venkovní promítání byl tedy dobrý nápad.
prázdný řádek
Výlet letošního ročníku tábora byl naplánován do Loun do místního kostela, kde jsme z vyhlídky věže měli celé okolí jako na dlani. Nejšťastnější, ale odcházela pravděpodobně Julča Hladíková, které paní průvodkyně dovolila zahrát si na 300 let staré varhany! S blížícím se koncem tábora vrcholily soutěže a sběr bodů celotáborového klání, nastalo velké počítání a vyhlášení výsledků. První cenou, což ale nikdo s dětí do poslední chvíle netušil, byl let malým sportovním letadlem Aeroklubu Raná u Loun. Vyhlášení výsledků proběhlo v pátek, tak aby bylo možné uskutečnit plánovaný let. 1. místo v celotáborové soutěži získal Mirek Huk, 2. místo Petr Brož a 3.místo Ondra Sobotka
Zmíněný vyhlídkový let ale nakonec absolvovat celkově druhý Petr Brož po tom, co se Mirek Huk své výhry vzdal. Všichni účastníci celotáborové soutěže obdrželi modelářské i nemodelářské ceny. V sobotu zbývalo už jen sbalit věci a vyrazit směr Varnsdorf. Dodávka praskala ve švech, ale všechno se nakonec vešlo .
prázdný řádek
Rád bych touto cestou poděkoval všem vedoucím a kolegům, kteří pomohli s organizací a chodem tábora a Aeroklubu Raná u Loun za vytvoření podmínek a vyhlídkový let pro vítěze.
Všechny fotky z tábora můžete shlédnout v galerii.
prázdný řádek
prázdný řádek
Miroslav Procházka
LMK Varnsdorf

Stejně jako v předchozích letech i letos pořádal Varnsdorfský klub  tábor na Rané. Po několika týdnech společných příprav jsme tak mohli tuto již tradiční akci uskutečnit.

1

Tábora se v letošním roce zúčastnilo 18 dětí z modelářských kroužků ve Varnsdorfu, České Kamenici a Vilémově. Ve dvou týdenních turnusech se vystřídali dva hlavní vedoucí Miroslav Procházka a Petr Blaschka – „Peťo ještě jednou velké díky za pomoc“. O hladký chod se pak staralo dalších několik vedoucích, kteří se v průběhu 14 dní střídali, tak jak byly naplánovány služby. I jim patří mé poděkování za čas, který táboru věnovali.

Na tábor jsme měli připraveno 17 soutěží, a tak každý den proběhla minimálně jedna. Součet výsledků ze soutěží se počítal do celotáborového vyhodnocení a všechny body ze soutěží – lukostřelba, hod do dálky, RC kulička, šipky, pinčes, házedla, modelářský test a dalších, byly pečlivě zaznamenávány do celkové tabulky.prázdý řádek

No a protože jsme byli na Rané, tak nesměl chybět výstup na vrchol. Aby to bylo trochu složitější uspořádali jsme ho jako běh! V neděli tak bylo po jednotlivcích odstartováno, děti musely proběhnou určenou trasu, kde bylo připraveno osvěžení a pitné stanice, protože ten den, vlastně stejně jako téměř celý tábor, panovalo vedro. Sprcha v cíli v podobě PET lahví s děrovaným víčkem tak byla plně využita. Nejlepší čas se nakonec pohyboval okolo 11 min! Protože počasí přálo, nechybělo ani koupání v místní nádrži, vlastně to bylo příjemné osvěžení v letním parnu jak pro mládež, tak pro vedoucí.prázdný řádek

V průběhu 14 dní probíhala stavba modelů a opravy těch. co jsme s nimi létali. Kluci vytáhli i účka a nebáli se je půjčit nováčkům, kteří si chtěli pár okruhů vyzkoušet. Při příznivém větru jsme samozřejmě vyrazili na kopec, jsme přeci na Rané, kde jsme měli v plánu klukům zapůjčit k řízení RC větroně a pustit je v modelářských dovednostech zase o kousek dál. Ke slovu tak přišli osvědčené stroje Lionek, Lucka a Vosa. Musím přiznat, že to klukům docela šlo. A asi jsme v nich vzbudili zájem o takové létání, protože každý další den se ptali „půjdem na kopec?“prázdný řádek

Celý tábor obecně panovalo velké horko a to značně stěžovalo všechny plánované aktivity, jak letecké, tak soutěžní. Nebylo se kam schovat, ve stanech i na baráku bylo snad ještě tepleji a všichni si proto užívali večery, kdy teplota alespoň trochu spadla. Tři večery jsme využili pro venkovní promítání, kdy Pavel Formánek přivezl sestřihaný film z létání klubu a táborů z let minulých a měl s ním velký úspěch. My starší jsme zavzpomínali a ti mladší se pobavili nad tehdejším vzhledem a letovými pokusy dnes již starších pánů. Honza Pecinovský také přispěl ke vzpomínkám svým archivem fotek, které v jednom z večerů neúnavně promítal. Pro třetí večer pak bylo dovoleno dětem vybrat si jeden z nabízených filmů. Večerní venkovní promítání byl tedy dobrý nápad.prázdný řádek

Výlet letošního ročníku tábora byl naplánován do Loun do místního kostela, kde jsme z vyhlídky věže měli celé okolí jako na dlani. Nejšťastnější, ale odcházela pravděpodobně Julča Hladíková, které paní průvodkyně dovolila zahrát si na 300 let staré varhany! S blížícím se koncem tábora vrcholily soutěže a sběr bodů celotáborového klání, nastalo velké počítání a vyhlášení výsledků. První cenou, což ale nikdo s dětí do poslední chvíle netušil, byl let malým sportovním letadlem Aeroklubu Raná u Loun. Vyhlášení výsledků proběhlo v pátek, tak aby bylo možné uskutečnit plánovaný let. 1. místo v celotáborové soutěži získal Mirek Huk, 2. místo Petr Brož a 3.místo Ondra Sobotka. Zmíněný vyhlídkový let ale nakonec absolvovat celkově druhý Petr Brož po tom, co se Mirek Huk své výhry vzdal. Všichni účastníci celotáborové soutěže obdrželi modelářské i nemodelářské ceny. V sobotu zbývalo už jen sbalit věci a vyrazit směr Varnsdorf. Dodávka praskala ve švech, ale všechno se nakonec vešlo.

Rád bych touto cestou poděkoval všem vedoucím a kolegům, kteří pomohli s organizací a chodem tábora a Aeroklubu Raná u Loun za vytvoření podmínek a vyhlídkový let pro vítěze. Všechny fotky z tábora můžete zhlédnout ZDE.prázdný řádek

prázdný řádek

Miroslav Procházka

LMK Varnsdorf