Létáme s Nadací Preciosa

12

prázdný řádek
Končí zimní modelářská sezona 2017/18. Letošní počasí moc nepřálo létání venku, a proto jsme rádi, že bylo možné více jak vloni trénovat s našimi modely létání v hale. Pro modeláře je to příležitost létat své kategorie a připravovat se na soutěže v sezoně 2018, ale také trénovat ovládání svých modelů a nezapomenout tak potřebné návyky po dlouhé zimě.

3

Letošní halová sezona v našem modelářském klubu ale byla přeci jen v něčem jiná.  Cílem byl intenzivnější trénink a více trénovat mládež z našich modelářských kroužků. Abychom těchto cílů mohli dosáhnout, pomohla nám Nadace Preciosa. Vedení našeho modelářského klubu se obrátilo na Nadaci Preciosa s žádostí o příspěvek na naši činnost, přesněji na trénování mládeže ve sportovní hale Varnsdorf. Jednání s Nadací Preciosa bylo velmi příjemné, a tak jsme měli během několika dnů příspěvek předjednán. Byli jsme velmi rádi když bylo vše schváleno, vyřízeno a my mohli začít s trénováním. Výše příspěvku, který nám nadace poskytla nám pomohla krýt náklady s pronájmem Varnsdorfské haly v období od ledna do března 2018 a my jsme tak mohli požadované tréninky dopředu naplánovat . I v tom našem modelářském koníčku je potřeba mládež podpořit a vytvořit jim podmínky pro jejich rozvoj.

4

5

Trénování bylo naplánováno především v kategorii upoutaných modelů a částečně i volných halových modelů.  V rámci rozvoje si také kluci zkusili létání radiem řízeného modelu určeného pro létání v hale. Základem pro létání s upoutanými modely je především vydržet se točit dokola a modelem upoutaným na lankách až 4 minuty a vnímat jak letadlo, tak okolí. A to není tak jednoduché. Převážně každou neděli jsme se tak mohli v hale sejít a trénovat létání. Ti zkušenější trénovali celou závodní sestavu jako je start a, přistání, přímý let, souvrat, souvratovou zatáčku, přemet, let na zádech, osmičky a jiné, ti méně zkušení zatím jen vzlet, přímé létání v kruzích a přistání.

6

Jsme rádi že mezi kluky přibyl nováček z Varnsdorfského kroužku, který se statečně pral s prvními kruhovými lety a přejeme jemu i nám, aby v tomto úsilí vydržel, naučil se s modely létat a mohl přejít na větší upoutané modely v té venkovní kategorii. Aby měli naši kluci nějakou motivaci uspořádali jsme závod upoutaných halových modelů. Co by to bylo za tréninky, kdyby si kluci nemohli naostro zazávodit. Dne 3.března tak proběhla halová soutěž upoutaných modelů, organizovaná modelářským klubem Varnsdorf, kde si mládež mohla změřit síly v tom co se naučili a současně vidět, jak tyto modely řídí a létají dospěláci.

7

8

9

Druhou kategorií, kterou jsme mohli díky Nadaci Preciosa alespoň trochu trénovat jsou volné halové modely, nejčastěji halová házedla a modely na gumový pohon. Tréninky byly zaměřeny především na seřízení nově postavených modelů a pilování techniky hodu. I v těchto kategoriích byla klukům motivací soutěž kterou 24.února pořádali kolegové Vilémovští modeláři v místní hale.

Letošní halová sezona byla prostě super, a to i díky příspěvku Nadace Preciosa, za který tímto ještě jednou děkujeme.

10

11

Není vůbec podstatné, jak se kteří kluci umístili a kolik letadel bylo při trénincích zničeno, důležité je to, že alespoň malá část naší mládeže nesedí doma u počítačů, mají nějaký pohyb a zájem se učit novým věcem, získávat technickou zručnost při práci s moderními ale i klasickými materiály.

Miroslav Procházka

vedoucí modelářského kroužku mládeže

člen LMK Varnsdorf